Industrieterrein "Op De Berg" in Maasmechelen moet weg voor Nationaal Park

In Maasmechelen moet het industrieterrein Op de Berg verdwijnen en natuurgebied worden. Daarvoor is de procedure van complex project opgestart, en zo kan vanaf nu het publiek zijn zegje doen.

Het gaat om een industrieterrein van 60 hectare groot. Daar liggen 19 bedrijven, onder meer afvalverwerkend bedrijf Sita en Walkro. Het is één van de zonevreemde plekken binnen het Nationaal Park Hoge Kempen.

 

Het was trouwens al van 2002 duidelijk dat de bedrijven daar plaats moeten maken voor meer natuur. Twee jaar geleden besliste de Vlaamse regering om dat te doen via een zogenaamde procedure van complex project. Dat betekent dat alle partners erbij betrokken worden én dat alle mogelijkheden onderzocht worden.  

 

Grind- en zandwinning

 

Het rapport is nu klaar en er staan 5 alternatieven in. Het eerste scenario bestaat erin om de bedrijven te laten sluiten, verhuizen en dan het gebied gewoon aan de natuur van het Nationaal Park toe te voegen. In de 4 andere scenario's zou er ook nog grind en zand gewonnen kunnen worden. Dat brengt heel wat geld op waarmee de kosten voor het opdoeken van het bedrijventerrein, kunnen gecompenseerd worden.

 

Op 5 juni is er in Maasmechelen een infomarkt over de plannen.

 

Meest gelezen