Videospeler inladen...

Koen Geens: "Asiel voor ouders Mawda kan niet, maar er zijn wel twee andere mogelijkheden"

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) beaamt dat de ouders van de Iraaks-Koerdische peuter Mawda niet in aanmerking komen voor asiel in ons land, maar hij wijst wel op twee andere "theoretische mogelijkheden" voor hen. Voor de rest vindt hij de uitlatingen van N-VA-voorzitter Bart De Wever over de kwestie ongepast, maar hij voegt er meteen aan toe dat hij het niet de moeite waard vindt om daarbij al te lang stil te staan.   

Eerder vandaag benadrukte staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) dat asiel in ons land voor de ouders onmogelijk is. "Er is verwarring", duidt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in "De afspraak op vrijdag". "Het is zo dat hun asielaanvraag in Duitsland is geweigerd, waardoor zij in België geen asiel kunnen indienen." 

Er zijn twee dingen die in België theoretisch mogelijk zijn 

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V)

"Maar er zijn wel twee dingen die in België theoretisch mogelijk zijn", aldus Geens. "Zij kunnen het slachtofferstatuut aanvragen in het kader van mensenhandel en mensensmokkel, waardoor zij van een wachtperiode genieten. Als ze met het onderzoek meewerken, kunnen zij van bepaalde verblijfsfaciliteiten genieten." Een tweede mogelijkheid is volgens hem dat de ouders een humanitaire regularisatie aanvragen.

"Dat zijn twee mogelijkheden waarvoor het initiatief bij hen ligt", zegt Geens nog. "Zij worden goed geadviseerd en kennen ook de mogelijkheden waarover zij beschikken."

Ik heb veel respect voor wanhoop en vind het niet leuk dat we daar een woordenspel over aangaan

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V)

Over de uitlatingen van N-VA-voorzitter Bart De Wever dat de ouders ook verantwoordelijk zijn voor de dood van hun dochtertje zegt Geens liefst zo weinig mogelijk. Hij noemt de uitlatingen "ongepast, maar niet de moeite waard om er lang bij stil te staan".

"Ik denk dat deze mensen wanhopig zijn. Ik heb veel respect voor wanhoop en ik vind het niet leuk dat we daar een woordenspel over aangaan. Dat zou men tien jaar geleden niet gedaan hebben, denk ik." Geens waarschuwt om niet in excessen te vervallen, "noch in de ene noch in de andere zin". 

Volgens hem is er in deze tijden van sociale media al te vaak sprake van "disinhibitie", waarbij alle remmen worden losgegooid. "Normaal zegt men in zo'n omstandigheden dat men medelijden met dat kind heeft." Anderzijds vindt Geens ook dat een aantal mensen de N-VA hebben geprovoceerd. 

Het gaat over een kind. Het ras, de kleur, de herkomst van dat kind doen er niet toe

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V)

Zelf laat hij zich duidelijk niet provoceren. "Ik wil daar heel graag heel verontwaardigd over zijn, maar wat veel belangrijker is in de politiek is dat men daar eens óver gaat. In plaats van de hele tijd in termen van dat vijandbeeld van links tegen rechts te blijven spreken."

"Het gaat over een kind. Het ras, de kleur, de herkomst van dat kind doen er niet toe." Geens heeft geen boodschap aan al te veel verontwaardiging over de uitspraken van De Wever. "Als wij allemaal - de waardige mensen - op dezelfde rustige manier zouden reageren, dan zou dat geblaat zijn dat niemand hoort."

Meest gelezen