Leerlingen moeten blazen om te stoppen met roken in Turnhout

In de Talentenschool, een secundaire school in Turnhout, hebben ze deze week een rookvrije week gehouden. Leerlingen die wilden stoppen met roken, moesten er verschillende keren per dag in een CO-meter blazen. Zo kon een rookstopcoach zien of ze al dan niet gerookt hadden. 

CO-meter

Meer dan 40 jongeren (zo'n 13% van de beroeps- en technische leerlingen) namen deel. Rookstopcoach Els Bosch stelde haar standje drie keer per dag op in de school. Tijdens de speeltijd stonden meer dan 40 leerlingen aan te schuiven om in de CO-meter te blazen. Op het schermpje is te zien of de leerlingen die dag gerookt hebben, en hoeveel sigaretten dat waren. 

Zware hoest

Leerling Lien Keyken (19) blies wel nog "positief". "Ik rook al 7 jaar, en 's morgens heb ik echt last van een zware hoest", vertelt Lien. "Volledig stoppen, lukt me niet. Maar ik rook deze week wel veel minder dan normaal. De waarde van mijn CO-meting is van 21 naar 9 gezakt. Ik voel me beter en mijn haar voelt beter aan. Ooit hoop ik volledig te kunnen stoppen, want het is een stommiteit geweest om er mee te beginnen. Ik besef nu dat er alleen maar nadelen zijn, geen enkel voordeel."

Ook in het weekend

Rookstopcoach Els Bosch is aangenaam verrast. "Ik had niet verwacht dat er zoveel leerlingen zouden meedoen", zegt ze. "Er zijn ook leerlingen die er heel erg achter staan, en ook besloten hebben om het ook in het weekend verder te zetten, om blijvend te stoppen met roken."

Meest gelezen