Video player inladen...

Markante plekken: Concert Noble in Brussel, feestzaal voor de groten der aarde

In de reeks "Markante plekken" gaat onze fotograaf Alexander Dumarey elke week op zoek naar een opvallende plaats met een verhaal. Soms bekend, soms vergeten. Soms druk, soms verlaten. Soms nieuw, soms eeuwen oud. Maar allemaal hebben ze een boeiende geschiedenis. Vandaag: Concert Noble in Brussel.

Midden 17e eeuw worden muziekopvoeringen populair aan de Franse koninklijke hoven. In navolging daarvan wordt in Brussel de "Société de l'Academie de Musique" opgericht om muziekvoorstellingen te organiseren voor de adel. Deze vereniging zal een eeuw later evolueren naar de "Société du Concert Noble". In 1794 wordt de adel onder het Frans bewind afgeschaft en de "Concert Noble" wordt opgedoekt.

Na het uitroepen van de Belgische onafhankelijkheid in 1830 herstelt Leopold I de adel in ere en wordt de "Concert Noble" opnieuw opgericht. Tot 1874 huurt de vereniging zalen voor de voorstellingen, maar dan valt de beslissing om een eigen pand te bouwen. De vereniging koopt in 1871 een stuk grond in de Leopoldswijk en architect Hendrik Beyaert bouwt er een neoklassiek feestzalencomplex. In 1873 volgt de plechtige inhuldiging in het bijzijn van koning Leopold II.

Over het gebruik van de feestzalen tussen 1873 en 1940 is weinig bekend, maar het is wel zeker dat er regelmatig bals worden georganiseerd. In 1940 komt Brussel in de handen van de Duitse bezetter. Zij brengen in "Concert Noble" een "Offizierskasino" onder. Na de oorlog krijgt de vereniging de zwaar gehavende zalen weer in handen. Na de restauratie verhuren ze het complex steeds vaker aan derden. Zo vinden er in 1958 verschillende conferenties rond de wereldtentoonstelling plaats. In de jaren daarna takelen de zalen door slecht onderhoud langzaam af en het pand komt te koop te staan.

In 1980 koopt verzekeringsmaatschappij ABB het complex. Zij bouwen een modern kantoorgebouw op het voorplein, maar ze behouden en restaureren de achterliggende feestzalen. Sinds 2009 is het gebouw in handen van Edificio. Zij verhuren de zalen als evenementenruimte. 

Meest gelezen