Video player inladen...

"N-VA wil lokale verkiezingen overgieten met saus van nationale thema's waarin ze sterk staat: identiteit en migratie"

De N-VA wil de lokale verkiezingen van 14 oktober overgieten met een saus van thema's waarin ze sterk staan: identiteit en veiligheid. Dat zegt VRT NWS-Wetstraatjournalist Bart Verhulst na de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever over de overleden peuter Mawda. "Maar het is té kort door de bocht om te zeggen dat de partij dit dossier electoraal wil uitbuiten."

"De ouders van de 2-jarige Mawda, die vorige week om het leven kwam door een politiekogel, zijn niet enkel slachtoffer in dit verhaal." Het is een uitspraak van N-VA-voorzitter De Wever, die politiek behoorlijk de gemoederen doet oplaaien. Maar De Wever zelf ziet niet echt een probleem in zijn woorden. Hij wijst vooral naar de mensen die dit dossier gebruiken om te pleiten voor open grenzen. 

"Maar zover ik weet is er geen enkele partij die naar aanleiding van dit dossier heeft gezegd dat alle migranten nu welkom zijn", zegt VRT NWS-journalist Verhulst. "De linkse partijen hebben wel het asielbeleid in vraag gesteld en ook bekritiseerd. Maar alle partijen wilden vooral dat de ouders hier tijdelijk konden blijven tot het onderzoek is afgerond. Premier Charles Michel (MR) had daar oren naar en ook staatssecretaris Theo Francken (N-VA) zei dat de ouders voorlopig niet zouden worden uitgewezen."

De Wever wijst vooral in de richting van het advocatenkantoor dat de ouders vertegenwoordigt, zegt Verhulst. "Volgens de N-VA-voorzitter heeft dat kantoor een duidelijke link met de extreemlinkse PVDA en dient het dus een politiek doel, een doel van open grenzen."

"Het is wat kort door de bocht om te zeggen dat de N-VA dit dossier electoraal wil uitbuiten", zegt Verhulst. "Maar de partij voelt aan dat dit verhaal de onderbuik van de samenleving beroert. De N-VA wil de partij zijn die de vragen luidop durft te stellen, zoals de verantwoordelijkheid van de ouders. Dat gebeurde wel meer de afgelopen weken, ook als ze de premier in verlegenheid brengen. Denk aan de commotie rond het energiepact, Europa of de begroting. De N-VA wil de lokale verkiezingen van 14 oktober overgieten met een saus van nationale thema's waarin ze sterk staat: identiteit en migratie. Op die manier hoopt de partij een sprong vooruit te maken in de lokale politiek, want daar staan ze nog niet het sterkste."

Meest gelezen