Video player inladen...

Minstens 118 kinderen uit 37 scholen vertonen symptomen  salmonellabesmetting

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid bevestigt dat er minstens 118 kinderen uit 37 scholen symptomen vertonen van een salmonellabesmetting.

Minstens 118 kinderen en 37 scholen zijn ondertussen betrokken bij de salmonellabesmetting in West-Vlaanderen. Dat bevestigt het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid vrijdagnamiddag. Er is een grondig onderzoek aan de gang naar de oorzaak van de besmetting, maar voorlopig zonder resultaat. De traiteur die maaltijden levert aan de scholen, blijft voorlopig gesloten.

Eerder deze week raakte bekend dat 14 jonge kinderen in het Sint Andriesziekenhuis in Tielt werden opgenomen met salmonellavergiftiging. Het ging om leerlingen tussen 4 en 11 jaar oud uit scholen in Pittem en Meulebeke. Al gauw werd duidelijk dat de bron van de besmetting gevonden moest worden bij een West-Vlaams cateringbedrijf dat maaltijden levert aan tientallen scholen in de regio. Donderdagavond besloot het federaal voedselagentschap (FAVV) om de traiteur uit Harelbeke tijdelijk te sluiten om verdere besmetting te voorkomen.

Nu blijkt dat de besmetting veel verder gaat dat de twee scholen in Pittem en Meulebeke. "Het gaat om minstens 37 kleuterscholen en lagere scholen in West- en Oost-Vlaanderen", bevestigt Joris Moonens van Zorg en Gezondheid. "We gaan ervan uit dat de kinderen vorige week donderdag of vrijdag besmet werden via de schoolmaaltijden."

Een zestigtal kinderen ging naar het ziekenhuis met de symptomen van salmonella, anderen gingen langs bij de huisarts. Bij 37 van die kinderen is ook met zekerheid bevestigd dat het om salmonella gaat. "We verwachten dat het cijfer in de loop van de dag nog kan stijgen", aldus Moonens. Het CLB verzamelt alle meldingen om de besmetting in kaart te brengen.

Men sluit verdere besmettingen niet uit. De traiteur levert ook maaltijden aan OCMW's en andere instellingen, maar voorlopig zijn daar nog geen gevallen van besmetting bekend. Joris Moonens: "We starten nu met het onderzoeken van de stoelgang van het personeel van de traiteur die levert aan de scholen. Zo willen we uitsluiten dat producten bij de traiteur besmet zijn geraakt via een personeelslid."

Meest gelezen