Video player inladen...

Nederland en Australië stellen Rusland verantwoordelijk voor neerhalen Maleisisch vliegtuig MH17

De Nederlandse regering heeft Rusland verantwoordelijk gesteld voor het neerschieten van het Maleisische passagiersvliegtuig MH17 boven het oosten van Oekraïne. Ook Australië heeft dat gedaan. De beslissing volgt op de bevindingen van een internationaal onderzoeksteam die gisteren werden bekendgemaakt.

“Op basis van de conclusies van het JIT (Joint Investigation Team) staat nu voor Nederland en Australië vast dat Rusland verantwoordelijk is voor de inzet van de Boek-installatie waarmee vlucht MH17 is neergehaald. Het kabinet handelt hier nu naar door Rusland formeel aansprakelijk te stellen".

Na een verklaring van de regering heeft premier Mark Rutte (VVD) vanmiddag geëist dat Rusland nu twee dingen moet doen: het erkennen van de verantwoordelijkheid en gerechtigheid doen geschieden aan de nabestaanden. Tot nu toe heeft Rusland dat niet gedaan, zegt Rutte, maar hij wil zich niet uitspreken over eventuele gevolgen als dat zo blijft.

Rutte zegt dat de beslissing niet lichtvaardig genomen is, maar dat de Russische betrokkenheid bij het neerschieten van MH17 nu duidelijk is na het rapport van het internationaal onderzoek. Australië -dat ook aan dat onderzoek meewerkte- trekt dezelfde conclusies. Opvallend is dat de drie andere landen die in dat onderzoek zaten -dat zijn België, Maleisië en Oekraïne- zich nog niet bij het Nederlands-Australisch initiatief hebben aangesloten. België steunt het initiatief van Nederland, maar sluit er zich niet bij aan.

Intussen hebben ook de Europese Unie, de NAVO en de Verenigde Staten Rusland opgeroepen om zijn verantwoordelijkheid voor het neerschieten van het vliegtuig op te nemen. Nederland zal de kwestie volgende week aankaarten in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Rusland geeft voorlopig geen krimp. Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft nog eens herhaald dat zijn land niet verantwoordelijk is voor de catastrofe. Nederland heeft "geen enkel nieuwe bewijs daarvan geleverd" en "heeft politieke doeleinden", zegt Lavrov. Ook de Russische president Vladimir Poetin ontkent dat zijn land verantwoordelijk is. "Natuurlijk niet", antwoordde hij op een vraag van een journalist eerder vandaag.

Schadeclaims zouden hoog kunnen oplopen

Net vandaag raakte bekend dat een groep van 270 nabestaanden van Nederlandse slachtoffers van de ramp naar het Europees Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg stappen. Dat zegt hun Amerikaanse advocaat Jerry Skinner aan de Nederlandse oproep NOS. Skinner had eerder al een zaak aangespannen voor 33 nabestaanden van slachtoffers uit Australië, Nieuw-Zeeland en Maleisië.

Skinner zegt dat hij per nabestaanden een bedrag van "in de miljoenen euro zal eisen", maar wil met de zaak ook Rusland dwingen om mee te werken aan het strafrechterlijk onderzoek en de uitlevering van verdachten.

Ook Belgen werden gedood bij MH17

Het toestel van Malaysia Airlines werd in juli 2014 neergehaald boven het oosten van Oekraïne. Het was toen op weg van Amsterdam naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur.

Bij de ramp zijn alle 298 inzittenden omgekomen. Onder hen waren 193 Nederlanders en zes Belgen. Er waren ook veel Maleisiërs, Australiërs en ook Britten, Duitsers, Fransen en Amerikanen aan boord. Op dat ogenblik woedden er hevige gevechten in het oosten van Oekraïne, waar pro-Russische rebellen zich wilden afscheiden. Het toestel is overigens neergekomen in rebellengebied in Oekraïne.   

Gisteren heeft de onderzoekscommissie waaraan ook België deelneemt, bekendgemaakt dat het vliegtuig was neergehaald door een raket van de 53e luchtafweerbrigade van het Russische leger. Oekraïne heeft ook Boek-luchtafweerraketten, maar die zouden van een ander type zijn.

Video player inladen...

Meest gelezen