Video player inladen...

Waarom kiest "architect" van Colombiaanse vredesakkoord voor een nieuw leven in Brussel?

Zondag wordt in Colombia de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gehouden. De toekomst van het vredesproces en de concrete uitvoering daarvan staan meer dan ooit op het spel. Sergio Jaramillo was als "Hoge Commissaris voor de Vrede" jarenlang een spilfiguur in dat proces. Maar al enkele maanden is hij de nieuwe Colombiaanse ambassadeur in onze hoofdstad. VRT NWS interviewde hem aan de vooravond van de verkiezingen

Uittredend president Santos en Farc-leider Rodrigo Londoño, alias "Timosjenko", mogen internationaal dan wel de gezichten van het historische Colombiaanse vredesakkoord zijn geworden, ook Sergio Jaramillo is op dat vlak een klinkende naam, zeker in Colombia. Jarenlang was hij als "Hoge Commissaris voor de Vrede", de drijvende kracht achter het vredesproces. Maar met de ontwapening van de voormalige linkse rebellenbeweging Farc, kwam daar vorig jaar een eind aan. "In totaal ben ik zeven jaar lang, dag en nacht, bezig geweest met dat vredesproces. In die lange periode zag ik mijn vrouw dan ook bijna niet meer. Het was genoeg geweest", zegt de nieuwe ambassadeur tijdens een interview in zijn statige ambtswoning aan de Franklin Rooseveltlaan in Brussel.

Video player inladen...

Zijn meer dan veeleisende job van de voorbije jaren, legde niet alleen een enorme druk op zijn familiale leven. Ook op fysiek vlak blijkt die wel voor wat kwalijke gevolgen te hebben gezorgd. Jaramillo's linkerhand ligt dan ook in het gips. "Het ondertekenen van duizenden documenten vorige zomer in verband met het nieuwe statuut van de Farc-leden hebben mij een pijnlijke peesontsteking opgeleverd. Een Belgische arts heeft mij vorige maand moeten verzorgen, nadat ik mijn arm niet meer kon bewegen", aldus de Colombiaanse ambassadeur.

Video player inladen...

Colombia blijft een verdeeld land, waar de lange bloederige strijd van onder meer de Farc, diepe wonden heeft geslagen. Het huidige vredesproces kent dan ook vooral in de steden veel tegenstanders. Dat maakten de parlementsverkiezingen van maart duidelijk waar de rechtsconservatieve partij "Centro Democratico" als overwinnaar uit de bus kwam. Die verzet zich hevig tegen het huidige vredesproces. Jaramillo toont begrip voor de woede en de trauma's van veel Colombianen. Maar dat de Farc er in het vredesakkoord te gemakkelijk vanaf is gekomen, zoals wel eens wordt beweerd, ontkent hij met klem. 

Video player inladen...

De hoofdrolspelers in de Colombiaanse kiesstrijd worden wellicht Gustavo Petro, de linkse oud-burgemeester van Bogota en Ivan Duque, de kandidaat voor "Centro Democratico". Als die laatste het zou halen in een tweede ronde op 17 juni, ziet het er niet goed uit voor het verdere verloop van het vredesproces.  Maar ondanks die onzekerheid is Sergio Jaramillo toch optimistisch over de toekomst van zijn land. "Een einde aan een conflict dat meer dan een halve eeuw heeft geduurd ! Dat heeft de wereld al lang niet meer meegemaakt. Het blijft iets ongelooflijks waar de meeste Colombianen nooit hadden over durven dromen", besluit hij.

Video player inladen...

VIDEO: bekijk hieronder de volledige reportage in "Terzake"

Video player inladen...

Meest gelezen