Videospeler inladen...

Judocoach die jaar geleden in opspraak kwam, is nog steeds actief

De judocoach die één jaar geleden in opspraak kwam na beschuldigingen van seksueel misbruik, is nog steeds actief. Hoewel hij niet meer verbonden is aan de federatie, ging hij wel mee naar de Masters als persoonlijke coach van Dirk Van Tichelt. "We hebben dat inderdaad toegestaan", zegt de judofederatie in "Terzake". 

Exact één jaar geleden kwam voormalig judoka Ann Simons getuigen in "Van Gils & gasten". Na haar bronzen medaille op de Olympische Spelen in Sydney in 2000 werd ze naar eigen zeggen het slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Enkele dagen later kwamen er nog soortgelijke verhalen naar boven. Allemaal wezen ze naar dezelfde coach: D.B..

De judotrainer ontkende de feiten, maar na een week van kritiek besliste de judofederatie om de bewuste coach toch op non-actief te zetten. Nu blijkt dat D.B. eind vorig jaar aanwezig was bij de Masters Judo in Sint-Petersburg. Daar was hij als persoonlijke coach van Dirk Van Tichelt.

De atleet vroeg om met deze trainer samen te werken. De man is geen trainer meer bij de federatie

Judofederatie

"Het is de atleet zelf (Dirk Van Tichelt, nvdr.) die expliciet heeft gevraagd om met deze trainer te kunnen samenwerken", zegt Jasper Lefevere, de woordvoerder van de Vlaamse judofederatie VJF, in "Terzake". "De man is wel geen trainer meer binnen onze federatie. Hij was daar niet binnen de VJF-structuur." Hoe dan ook was D.B. op de Masters wel mee met Dirk Van Tichelt, toch wel het uithangbord van het Belgische judo op dit moment. Of dat niet moeilijk te rijmen is? "Ja", geeft Lefevere toe. 

De judofederatie benadrukt wel dat er nooit officieel een klacht is ingediend tegen de bewuste coach en dat er dus geen bewijzen zijn van het seksueel misbruik. 

Videospeler inladen...

"Ik ben erg geschrokken van dit nieuws", reageert Tine Vertommen in "Terzake". Zij verzamelde het afgelopen jaar tientallen getuigenissen van seksueel geweld in de sportwereld met het Voice-project. "Ik denk dat ook Ann Simons hiervan zal schrikken. Dit is niet fijn om te zien."

Maar los van deze zaak is er het afgelopen jaar wel heel wat vooruitgang geboekt, zegt Vertommen. "Heel wat mensen hebben hun weg gevonden naar het Voice-project en hebben daar een luisterend oor gevonden. De sportfederatie is met de Vlaamse overheid ook aan de slag gegaan om verplichte preventiemaatregelen te nemen."

Er is het afgelopen jaar zeker vooruitgang geboekt

Tine Vertommen

"Natuurlijk kan het altijd beter, maar dit is de start van een lange marathon. Er is nog veel werk aan de winkel, maar dit is dan ook een complex probleem. De vraag is wat mensen nu zullen doen, na het nieuws van vandaag. Sommigen kunnen ontmoedigd worden, omdat ze denken dat er toch niets zal gebeuren, maar anderen kunnen net verontwaardigd en boos zijn en op die manier de stap zetten om te praten. Hoe dan ook begrijpen heel wat mensen de sense of urgency en dat is goed."

VIDEO: bekijk hieronder het volledige interview in "Terzake" met criminoloog Tine Vertommen

Videospeler inladen...

Meest gelezen