Orkaan Mekunu maakt slachtoffers op Jemenitische eiland Socotra en bedreigt nu de kust van Oman

De kust van het Arabische sultanaat Oman zet zich schrap voor de komst van een hevige orkaan. Die heeft eerder een ravage aangericht op het Jemenitische eiland Socotra in de Indische Oceaan.

Socotra ligt een heel eind uit de kust en het was tot nu toe een van de weinige delen van Jemen die gespaard gebleven zijn van de burgeroorlogen die daar woeden. Nu heeft dat eiland echter zware schade opgelopen door de zware orkaan Mekunu.

Er zijn zeker vijf doden gevallen en een veertigtal mensen is vermist. Onder hen zouden ook buitenlanders zijn. Het zou gaan om onder meer Indiërs en Soedanezen. In Socotra zijn onder meer troepen uit Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten gelegerd. Beide landen hebben Socotra hulp aangeboden en een deel daarvan is al aangekomen.

Het eiland Socotra is door de Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties, uitgeroepen tot werelderfgoed. Er is een heel aparte fauna en flora, die nergens anders ter wereld te vinden is. Sommigen vergelijken het eiland dan ook met de Galapagos-eilanden in de Stille Oceaan of met Madagascar. Daarbij is ook de erg zeldzame drakenbloedboom die op een paraplu lijkt en die zijn naam krijgt van het rode sap. Daarvan zijn er echter ook variëteiten op de Canarische Eilanden, Madeira en de Azoren.

De storm bedreigt nu de kust van Oman

Mekunu raast nu intussen door in de richting van het grensgebied tussen Jemen en Oman op het Arabisch schiereiland. In het sultanaat Oman zijn buitenlandse toeristen weggehaald uit resorts in Salalah, de hoofdstad van de westelijke provincie Dhofar. De luchthaven en de haven van Salalah zijn inmiddels gesloten. Mensen die in onveilige gebieden wonen, worden door de politie overgebracht naar opvangcentra verder landinwaarts.

De orkaan zou ook de oostelijke provincie al-Mahra in het nabijgelegen Jemen bedreigen. Dat geïsoleerde gebied heeft veel minder mogelijkheden dan het rijke Oman om mensen in veiligheid te brengen.

Meest gelezen