Videospeler inladen...

Spaanse premier Rajoy weigert nieuwe verkiezingen te organiseren

In Spanje weigert premier Rajoy nieuwe verkiezingen te organiseren. Dat zegt hij vandaag in een persconferentie. De regerende partij van Rajoy, Partido Popular, werd gisteren schuldig bevonden aan corruptie.  Als reactie daarop diende de Spaanse socialistische partij PSOE een motie van wantrouwen in tegen de regering-Rajoy. 

Ciudadanos, de liberale partij, heeft al laten weten dat ze de motie niet steunt, maar vraagt wel vervroegde verkiezingen. Maar Rajoy weigert vervroegde verkiezingen uit te schrijven, en noemt de motie van de socialisten slecht voor Spanje. "De motie is slecht voor de stabiliteit en gaat het economisch herstel tegen", zei Rajoy. 

Wanneer er over de motie gestemd zal worden in het parlement, is nog niet duidelijk. De socialisten vormen de grootste oppositiepartij in het parlement, maar hebben veel te weinig zetels om de motie te laten goedkeuren. Het radicaal-linkse Podemos zou zijn steun toezeggen, maar het liberale Ciudadanos dus niet. In Spanje houdt een motie van wantrouwen in dat je een alternatieve regering aanbiedt. Dat zou dan een regering van socialisten onder leiding van partijleider Pedro Sánchez. Die wil Ciudadanos niet steunen.

Ciudadanos heeft zelf meer baat bij vervroegde verkiezingen, omdat ze de grootste partij is geworden in de peilingen. Toch kan de motie van de socialisten in theorie nog genoeg steun krijgen om de regering te doen vallen, zelfs zonder de steun van Ciudadanos. Maar dan moeten zowat alle andere oppositiepartijen ze goedkeuren.

  

VIDEO: bekijk hieronder de volledige reportage in "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen