BELGA/VERGULT

Een verdachte snel voor de rechter brengen? In Brussel kan het voorlopig niet meer

Het parket van Brussel kan voorlopig geen verdachten meer vervolgen via snelrecht. Dat heeft onze redactie vernomen uit verschillende gerechtelijke bronnen. De reden? De snelrechtzittingen van de Franstalige correctionele rechtbank zijn volzet. 

De politie en het parket kunnen een verdachte via een snelrechtprocedure voor de rechter brengen. Bij zo'n procedure moet iemand  binnen de twee maanden voor de rechtbank kunnen verschijnen. Snel dus.

Maar in Brussel is het voorlopig niet meer mogelijk om verdachten via het snelrecht te vervolgen. Het probleem? Alle zittingen van de Franstalige correctionele recthbank in Brussel zitten vol. “Dat zorgt er voor dat we die verdachte op een andere manier en op een iets minder korte termijn voor de rechtbank moeten brengen”, zegt Denis Goeman van het Brusselse parket. In de praktijk betekent dit dat nieuwe zaken ten vroegste in september kunnen worden behandeld, want de zittingen in juni zitten vol en in juli en augustus zijn er amper zittingen.

Meest gelezen