AP2013

Sociale inspectie buigt zich over mogelijke sociale wanpraktijken bij Ryanair

Een 20-tal sociale inspecteurs hebben een 60-tal personeelsleden van lagekostenmaatschappij Ryanair ondervraagd op de luchthaven van Charleroi. Volgens de arbeidsauditeur zijn er inbreuken vastgesteld: piloten zouden verplicht geweest zijn om te werken als valse zelfstandige en sommige leden van het cabinepersoneel zouden niet onder de Belgische sociale wetgeving vallen. 

De controleurs voerden gisteravond controles uit op Brussels South Charleroi Airport. "Er is gebleken dat het cabinepersoneel dat na 2012 werd aangenomen niet onderworpen is aan de Belgische sociale wetgeving, wat verplicht is", zegt Charles-Eric Clesse, arbeidsauditeur in Henegouwen.

"Ook zouden meerdere piloten werken onder het statuut van zelfstandige. Ryanair zou blijkbaar bedrijfjes hebben opgericht waar zij aan het hoofd van staan om hen dat statuut op te leggen. Het gaat dus om schijnzelfstandigen." Zo zou bijvoorbeeld een Franse piloot instaan voor een bedrijfje dat zijn basis heeft in Ierland, en dat samen met twee andere mensen die hij niet kent.

"Er is een strafrechterlijk dossier geopend en de ondervragingen gaan voort", aldus nog Clesse, die eraan toevoegt dat het bedrijf zware boetes riskeert.

In een korte reactie herinnert Ryanair eraan dat een beroep doen op zelfstandigen volledig legaal is en dat dit een courante praktijk is bij veel bedrijven. Ryanair doet een beroep op piloten die in dienst zijn van het bedrijf en anderen die aangenomen worden als zelfstandigen. "Het bedrijf voldoet aan alle Europese regels in voege", aldus een woordvoerder van de Ierse luchtvaartmaatschappij.

Er zijn precedenten

Het is niet de eerste keer dat Ryanair het nieuws haalt in verband met overtredingen van de sociale wetgeving. Ook in het verleden zei topman Michael O’Leary herhaaldelijk dat zijn bedrijf de Europese sociale wetgeving respecteert.

Desondanks werd Ryanair in 2014 in Frankrijk veroordeeld tot het betalen van 8,1 miljoen euro schadeloosstelling aan sociale organisaties, vakbonden en vier ex-piloten die zich burgerlijke partij hadden gesteld. De maatschappij had inbreuken gepleegd op de Franse sociale wetgeving op de luchthaven van Marseille. Bij een gelijkaardige zaak een jaar daarvoor verklaarde de arbeidsrechtbank van Charleroi zich onbevoegd in een geding dat zes ex-werknemers tegen Ryanair hadden aangespannen. 

Meest gelezen