AFP or licensors

Spaanse socialisten dienen motie van wantrouwen in tegen regering-Rajoy

De Spaanse socialisten dienen een motie van wantrouwen in tegen de regering van premier Rajoy. Aanleiding is de veroordeling van de Partido Popular, de partij van Rajoy, voor corruptie gisteren.  De Partido Popular is de enige partij in de regering, en ze heeft geen meerderheid.

De Partido Popular wordt al een hele tijd geplaagd door corruptie­schandalen, maar tot nu toe bleef de regering buiten schot. Maar na de veroordeling gisteren in het grootste corruptieschandaal in de Spaanse geschiedenis, bleek al meteen dat de regering deze keer wel in het vizier zou komen. De liberale partij Ciudadanos, die al enige tijd de grootste partij is in de peilingen, reageerde scherp. "We hebben al vaker politici gezien die veroordeeld zijn", zei partijleider Albert Rivera, "maar nog nooit is een regerende partij veroordeeld. Dit verandert alles", zei hij nog, "alle toekomstige projecten van deze regering staan nu op de helling." Meteen trok Ciudadanos ook zijn steun aan het goedkeuren van de begroting terug.

Het radicaal-linkse Podemos riep de socialisten gisteren op om een motie van wantrouwen in te dienen. Die reageerden aanvankelijk niet, maar riepen daarna hun partijbureau in spoed bijeen. Vanochtend besliste het partij­bureau om een motie van wantrouwen in te dienen. De Spaanse premier Rajoy regeert met een minderheidsregering van alleen zijn Partido Popular. Als alle oppositiepartijen de motie van wantrouwen steunen, valt de regering. Wanneer de motie voorgelegd wordt aan het parlement, is nog niet duidelijk.

Meest gelezen