Via toestelletjes als Amazon Echo Dot kan je in elke kamer van je huis opdrachten geven aan Alexa.

Spraakcomputer Alexa (Amazon) luistert ongevraagd gesprek af

Afgeluisterd worden door slimme machines, een (spook)beeld uit sciencefiction, maar met de razendsnelle technologische evoluties wordt het misschien sneller dan verwacht realiteit. Dat ondervond althans een Amerikaans koppel. Alexa, de spraakgestuurde computer van Amazon, nam ongevraagd een privégesprek op en stuurde het door naar een contactpersoon.  

Het koppel woont in Portland, in de Amerikaanse staat Oregon. Ze maken al een tijdje gebruik van Alexa, de virtuele assistent van het bedrijf Amazon. Het is een slimme spraakcomputer die aangestuurd wordt door commando's. Je kan bijvoorbeeld vragen om iets op internet op te zoeken of om muziek te laten afspelen. Het systeem begint te werken als je het aanspreekt als Alexa. Het is vooral in de Verenigde Staten erg populair.

Elke kamer in het huis van het koppel was uitgerust en geconnecteerd met Alexa om de verwarming, de verlichting en de elektriciteit te bedienen. Onder elkaar grapten ze dat Alexa hun privéconversaties afluisterde. Het lachen verging hen toen ze ontdekten dat Alexa ook daadwerkelijk een gesprek had opgenomen en doorgestuurd. Ongevraagd. Danielle, de vrouw van het koppel, wilde haar achternaam niet vrijgeven, maar aan het televisiestation KIRO7 deed ze wel haar verhaal.

"Ik kan Alexa niet meer vertrouwen"

Het begon met een telefoontje van iemand in Seattle die voor Danielles echtgenoot werkt. "Trek alle apparaten uit die met Alexa werken, je wordt gehackt, zei hij. Toen we dat deden, vertelde hij dat hij geluidsbestanden gekregen had die in ons huis gemaakt zijn. Mijn man dacht eerst: nee, dat kan niet. Maar onze gesprekspartner zei: "Jullie zaten te praten over houten vloeren." Toen wisten we dat het geen grap was, dat hij ons écht gehoord had", aldus Danielle.

Ik gebruik Alexa nooit meer, ik kan het niet meer vertrouwen

Danielle

De man stuurde de geluidsopnames naar hen door. Danielle en haar man waren geschokt dat iemand die bijna 300 kilometer verderop woont, wist wat zij hadden gezegd. "Ik voelde me overvallen. Een totale inbreuk op onze privacy. Ik gebruik Alexa nooit meer, ik kan het niet meer vertrouwen." Ze nam contact op met Amazon. Ze kreeg te horen dat Alexa allicht gewoon geraden heeft wat ze hadden gezegd.

"Onwaarschijnlijke samenloop van omstandigheden"

De BBC nam contact op met Amazon om uit te vissen wat er gebeurd is. "Een samenloop van omstandigheden", zegt een woordvoerder. Welke?

  • Alexa wordt actief nadat iemand een woord zegt dat op "Alexa" lijkt
  • Alexa hoort iets wat lijkt op "stuur bericht"
  • Alexa vraagt naar wie en interpreteert woorden uit het gesprek als een naam
  • Alexa vraagt bevestiging van de contactpersoon en vangt een woord op dat lijkt op "ja"

"Hoe onwaarschijnlijk deze reeks van gebeurtenissen ook is, we bekijken welke opties er zijn om ze nog meer onwaarschijnlijk te maken", aldus Amazon bij BBC.

Volgens Danielle waren er op geen enkel moment waarschuwingen of vragen waaraan ze konden merken dat Alexa "wakker" was.

Alexa "lacht"

Alexa liet zich eerder dit jaar ook al opmerken door spookgedrag. Meerdere gebruikers maakten melding van een eng lachje.

Meest gelezen