Video player inladen...

Trump acht top met Noord-Koreaanse leider Kim op 12 juni toch nog mogelijk

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump onderhandelt zijn regering nog altijd met de Noord-Koreanen en is een top met Kim Jong-un nog altijd mogelijk, zelfs op de geplande datum van 12 juni.

Het welles-nietes-spel over de geplande topontmoeting tussen Trump en Kim op 12 juni in Singapore is nog niet voorbij. Trump liet gisteren weten dat die top van de baan is, maar hij hield de deur wel op een kier. Ook Pyongyang leek de deur niet helemaal dicht te gooien.

Vandaag toonde Trump zich tegenover enkele journalisten dan weer optimistischer. "We zullen zien wat er gebeurt. We praten nu met hen (de Noord-Koreanen, nvdr.). Het zou zelfs op 12 juni kunnen, wij willen het alleszins", aldus de president. "Iedereen speelt spelletjes", ging hij door.

En dus kan het nog alle kanten op, maar is het de vraag waarover de twee leiders het op 12 juni dan wel gaan hebben. Wat de voorbije dagen duidelijk werd, is dat de standpunten van de VS en Noord-Korea mijlenver uit elkaar liggen. Washington dringt aan op een volledige nucleaire ontwapening van Pyongyang. Kim wil daar niet van weten en beschouwt die kernwapens als een "verzekeringspolis" voor het stalinistische regime in Noord-Korea.

Of anders: een mislukking van de top of onenigheid tussen Trump en Kim zou de veiligheidssituatie op het Koreaanse schiereiland enkel verder kunnen ondermijnen en de kans op een doorbraak lijkt vrij nihil. Bovendien lijken beide leiders te vrezen voor gezichtsverlies en ook dat speelt mogelijk mee bij hun bereidheid om die top dan toch maar niet te houden.

Meest gelezen