Video player inladen...

Vlaanderen zoekt 300 nieuwe redders

Er is een tekort aan redders voor Vlaamse zwembaden en zwemvijvers. In totaal zijn er maar liefst 300 openstaande vacatures. De VDAB wil dat opvullen door werkzoekenden op te leiden tot redders. In Antwerpen, Gent en Leuven organiseren ze een voorbereidende cursus.

Vlaamse zwembaden en zwemvijvers zijn op zoek naar 300 redders. Daarom organiseert de VDAB nu een vooropleiding om werkzoekenden voor te bereiden op de cursus Hoger Redder. Tegen het einde van het jaar moeten er zo'n 100 nieuwe badmeesters komen.

Een redder moet naast zijn of haar zwemvaardigheden ook EHBO en reanimatie onder de knie hebben. In de vooropleiding moeten de werkzoekenden kennismaken met het vak. Ze zullen er onder andere leren hoe ze al zwemmend personen moeten vervoeren en krijgen een basiscursus EHBO.

Oproep via Facebook

"Als we aan redders denken, denken we aan jobstudenten. Maar de stad Antwerpen stelt bijvoorbeeld al voltijds 60 redders tewerk", zegt Bjorn Cuyt van de VDAB. De opleiding moet zo veel mogelijk mensen bereiken, er zijn dan ook weinig vereisten. "Iedereen die graag zwemt en een goede conditie heeft kan deelnemen. We hebben veel mensen proberen te bereiken, onder andere via Facebook."

De opleidingen zijn wel laat begonnen, het wordt moeilijk om de cursisten klaar te krijgen voor het zomerseizoen. "Hopelijk kunnen de eersten begin juli al aan de slag. De noodkreet heeft ons inderdaad laat bereikt, hopelijk kunnen we  volgend jaar al in januari beginnen."

VIDEO: bekijk hieronder de reportage van "Het journaal"

Video player inladen...

Meest gelezen