Videospeler inladen...

Wat bedoelde Harvey Weinstein met de boeken onder zijn arm?

De aangeklaagde Hollywoodproducer Weinstein meldde zich bij de New-Yorkse politie met drie boeken onder de arm. Dat is de pers niet ontgaan. Er wordt volop naar betekenissen gezocht.

In alle vroegte begaf Harvey Weinstein zich naar het politiekantoor. Later werd hij officieel in staat van beschuldiging gesteld door de procureur van Manhattan, in verband met een dubbele aanklacht: een van een vrouw die door Weinstein werd verkracht in 2013 en een van een andere vrouw die verplicht werd tot orale seks in 2004. Het is de eerste juridische aanklacht tegen Weinstein. Hij is intussen vrij op borgtocht.

Op weg naar het politiebureau droeg Weinstein drie boeken. Reporters konden er twee identificeren: “Something wonderful”, een boek over de musicalmakers Rodgers en Hammerstein en een biografie van filmregisseur Elia Kazan. Misschien had hij expres dikke boeken gekozen, omdat hij verwachtte dat het lang zou duren. Maar Hollywoodwatchers zoeken naar een dubbele bodem.

Vergelijkt Weinstein zich met Hollywoodcoryfeeën als Rodgers en Hammerstein, bekend van musicals als "The sound of music" en "Oklahoma"? Patrick Duynslaegher, directeur van FilmFest Gent, vindt vooral de Kazan-biografie interessant. Elia Kazan was ooit lid van de communistische partij in de VS, maar tijdens de heksenjacht op communisten "keerde hij zijn kazak" en was hij iemand die collega’s verklikte. Dat ruïneerde de carrière van sommige mensen en dreef zelfs een acteur tot zelfmoord.  

Die houding is Elia Kazan zijn hele leven blijven achtervolgen, verduidelijkt Duynslaegher in “De Wereld Vandaag” op Radio 1.   Kazan werd door een groot deel van de filmbusiness uitgespuwd. Toen hij een Oscar kreeg voor zijn hele carrière bleef de helft van de zaal ostentatief zitten. “Wat wil Weinstein hiermee zeggen? Dat hij zichzelf ook een slachtoffer vindt? Maar het was wel Kazan die klikte.”

Elia Kazan staat symbool voor een heksenjacht, maar hij was het slachtoffer niet.

Een andere mogelijke parallel is dat Elia Kazan een notoire rokkenjager was. Ook dat aspect wordt uit de doeken gedaan in de biografie van Richard Schickel uit 2005.

Meest gelezen