Wateroverlast in Aalter werd verergerd door versperde beek

Aalter is gisteren getroffen door zware wateroverlast. De brandweer kreeg ruim 250 noodoproepen. Een deel van de overlast ontstond doordat een beek versperd was. De eigenaar van het domein waar de beek loopt, kreeg een PV voor nalatigheid. Inwoners die schade leden, nemen best contact op met hun verzekeraar. In het gemeentehuis is er een extra loket voor mensen met vragen.

In Aalter meten ze de schade op na de wolkbreuk van gisteravond. In een zestal huizen drong het water binnen. Elders liepen kelders onder en ook het station was tijdelijk niet toegankelijk. Een tunnel onder het spoor liep onder en een auto reed er zich vast. "Met de tunnel gaat het goed, met de auto gaat het intussen ook goed.", zegt burgemeester Pieter De Crem (CD&V) lachend. "Dat is een stuk onvoorzichtigheid. Ik kan de mensen alleen maar aanraden om niet op eigen houtje de natuurelementen te trotseren maar de aanbevelingen van de overheid goed op te volgen.". 

Ook hinder aan de werken op E40

De fietstunnel aan het af- en oprittencomplex van de E40 staat nog altijd onder water. Aan die werken is trouwens nog meer hinder. De hele werf is een groot modderbad geworden. Wegenwerkers zijn er modder aan het ruimen. De werken kunnen pas volgende week doorgaan. Ben De Meyer van bouwbedrijf Artes Depret: " Onze mensen zijn nu druk in de weer met alles op te kuisen. We hadden wel wat hinder verwacht maar dat het zo erg zou zijn had ik nooit verwacht. De hele werf staat onder water. Het is nu modder ruimen.".  Het zijn vooral Portugese werknemers die met schoppen, spades, borstels, dweilen en zelfs graafmachines aan de slag zijn om de werf weer schoon te maken. Ze staan een beetje te kijken van wat het weer in Vlaanderen teweeg kan brengen. De overstromingen aan het op- en afrittencomplex bezorgen de bouwbedrijven kopzorgen maar op de weg zullen ze amper voor hinder zorgen. Toch niet voor de automobilisten, zegt Irene van der Craats van het Agentschap Wegen en Verkeer: "Fietsers die hier willen passeren moeten omrijden want de fietstunnel is helemaal ondergelopen en nog niet leeggepompt.". Elders in Aalter is de hinder wel al zo goed als opgelost. 

250 noodoproepen

De hevige regenval is uiteraard de boosdoener. Er viel tot 80 liter water per vierkante meter. De riolering kon de zondvloed niet slikken. De gemeente Aalter treft geen schuld, vindt De Crem. "We beheersen de hemelsluizen niet...misschien kunnen ze dat in de volgende legislatuur wel?". De brandweer kreeg ruim 250 noodoproepen en meer dan 60 brandweerlui rukten uit om onder meer wegen vrij te maken en kelders leeg te pompen. De Crem raadt alle inwoners die schade hebben aan om naar hun verzekeraar te stappen. Wie toch nog vragen of problemen heeft, kan terecht op het gemeentehuis. Daar gaat een extra infoloket open om slachtoffers te helpen.

Boom in beek = water in de kelder 

In sommige wijken in Aalter werden de voorbije jaren werken uitgevoerd om wateroverlast te beperken. Toch deelde één van die wijken (Kestelstraat - Dammeers - Loveldlaan) in de waterschade. De gemeente onderzocht de zaak en ontdekte dat er meer aan de hand was. Waarnemend burgemeester Patrick Hoste (CD&V) wijst de boosdoener aan op foto's die hij heeft gekregen. "Een omgevallen boom en afval versperden een beek die belangrijk is voor de afvoer van regenwater. Daar ontstond de overstroming in die wijk.". De beek loopt over privéterrein en daar is de eigenaar verantwoordelijk. "Er is geen kwaad opzet in het spel maar dit is wel nalatigheid.", zegt Hoste, "Hier gaan we niet licht over. We hebben een PV opgesteld. Dit bewijst dat mensen waterlopen op hun eigendom beter moeten onderhouden. We hebben drama's kunnen voorkomen, maar het was nipt.". De gemeente vond pas deze ochtend de plek waar de beek verstopt was. Ze ruimde de boom en het afval zelf op. 

Meest gelezen