David Claerbout, The Pure Necessity, 2016. Film Still. Courtesy the artist.

Zin in gratis kunst? Hier kunt u dit weekend terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Antwerp Art Weekend

Tot zondag kunt u op meer dan 60 plekken in Antwerpen terecht voor een extra portie kunst. Antwerp Art Weekend brengt u niet alleen naar de vertrouwde musea of galerieën, er zijn ook tentoonstellingen op onvermoede plekken. Wij wijzen u graag op de galerie van Micheline Szwajcer waar videokunstenaar David Claerbout zijn werk "The pure necessity" toont. Voor dat werk herwerkte hij fragmenten uit "The jungle book" van Disney tot een natuurdocumentaire. Een videokunstwerk waarin Baloo, Bagheera en Kaa weer echt dieren mogen zijn:   

In de galerie van Sofie Van de Velde presenteert de Amerikaanse kunstenaar Mike Bouchet dan weer de "grootste gelatineworst ter wereld". Geen eetbare gummibeertjes, maar een zwarte massa gelatine van zo'n 700 kilo zwaar, als kritiek op onze consumptiemaatschappij.

Voor andere - vaak frivolere - kunst (en een handig kaartje) kunt u terecht in het nieuwe Antwerp Art paviljoen, naast het MAS.

Gratis jazz in Brussel

Op verschillende pleinen in Brussel zal de temperatuur vandaag en morgen nóg wat stijgen, met dank aan opzwepende jazzmuziek. Er worden zo'n 200 muzikanten verwacht voor het allereerste Brussels Jazz Weekend, goed voor in totaal 700 (gratis) concerten, in alle mogelijke jazzgenres

Er zijn een aantal wandelroutes die u van concert naar dansplek brengen. Vergeet uw deodorant niet.

(On)verantwoord wetenschappelijke prijzen

In het Hof ter Linden in Edegem kunt u zondag naar de eerste editie van het wetenschapsfestival "Sound of science". Dat festival combineert wetenschap met muziek en lekker eten. Lieven Scheire heeft het bijvoorbeeld over uw en mijn DNA, terwijl u met een VR-bril in een heel andere wereld terechtkomt. En als u dat echt wilt, kunt u zelfs een dissectie van mensenhersenen bijwonen. Zelfs de prijzen van het festival zijn wetenschappelijk verantwoord: kinderen tot 12 jaar betalen 3,14 euro, ofwel het getal pi. Terwijl voor volwassenen het molair volume van een ideaal gas in euro gevraagd wordt. Voor wie (niet) weet dat dat 22,41 euro is, is er zondag maar 1 adres. Opgelet: het festival is bijna uitverkocht.

Picknick in de mooiste tuin van Gent

Diezelfde zondag opent de Bijloke de binnentuin voor een zonovergoten muzikale picknick: Coté Jardin. Wie geen eigen eten meeneemt kan terecht bij de eet- en drankstandjes, de muziek van onder anderen Rossini, Mozart en Dez Mona krijgt u er gratis bij. Om 17.00 uur treedt een ensemble op dat bestaat uit 12(!) saxofoons. Wij zijn benieuwd.

Kinderen baas in Mechelen

Mechelen transformeert zondag dan weer vanaf 11 uur in een speelstad voor kinderen (en hun ouders). De organisatoren hebben zich uitgeleefd in het verzinnen van allitererende locaties zoals het "Lavende loofbos", de "Wondere wereldstraat", de "Statige steppe", de "Olijke oase" en de "Triomfantelijke toendra". Er zijn 6.500 gratis goodiebags voorzien, dus u zult er niet alleen zijn.

RIP Videocorner

Wie het warme weer wil ontvluchten kan vandaag terecht in Cinema ZED in Leuven. Daar nemen ze afscheid van Videocorner, de laatste videotheek van de stad, die deze week voorgoed sloot. Uitbater Pino Cantoro koos 3 films die hem na aan het hart liggen en die straks door Frieda Van Wijck worden ingeleid. "El cid", "The grand budapest hotel" en "Intouchables" zijn het in elk geval waard om nog eens op groot scherm te bekijken, en het mooie weer loopt nog niet meteen weg. Prettig weekend!

Meest gelezen