Video player inladen...

Wegblokkades van truckchauffeurs leggen Brazilië lam

Brazilië ligt lam door een nationale staking van vrachtwagenchauffeurs. Het protest tegen de hoge brandstofprijzen gaat z'n zesde dag in. Intussen heeft de Braziliaanse president Michel Temer het leger de toestemming gegeven om de belangrijkste wegen te ontruimen. Om confrontaties te voorkomen, roept de grootste truckersvakbond zijn leden op om de wegen vrij te maken.  

Sinds maandag al blokkeren duizenden vrachtwagens het wegverkeer in heel Brazilië. Daardoor raken voedsel en medicijnen niet op hun bestemming, liggen fabrieken stil en blijven scholen dicht. Zelfs het luchtverkeer is getroffen: in de hoofdstad Brasilia zijn verschillende vluchten geschrapt. In São Paulo, de grootste stad van Brazilië, is de noodtoestand uitgeroepen. En ook in Rio de Janeiro is de noodtoestand van kracht.

Temer bedreigt ons met militair geweld in plaats van naar ons te luisteren en te praten

De Braziliaanse president Temer heeft het leger de toestemming gegeven om de wegen te ontruimen. Als reactie roept de grootste truckersvakbond Abcam (Associação Brasileira de Caminhoneiros) nu zelf op om de wegen vrij te maken. Abcam wil het protest verderzetten, maar op een vreedzame manier. De vakbond heeft 600 duizend leden, dat geeft een idee van de schaal van dit conflict. Ze verwijten de regering geen oren te hebben naar hun problemen, die al meer dan een jaar aanslepen: "De president bedreigt ons liever met militair geweld dan naar ons te luisteren en te praten", aldus een statement van de vakbond.  

Afgelopen donderdag is er een akkoord bereikt tussen de regering en de andere vakbonden om de staking op te schorten gedurende 15 dagen, in de hoop oplossingen te vinden voor de crisis. De regering heeft alvast beloofd om de brandstofheffingen te verlagen. Het is nu afwachten wat er gaat gebeuren, want het parlement moet die beslissing nog goedkeuren. Ook staatsoliemaatschappij Petrobras belooft een tijdelijke korting van 10% op de brandstofprijs.

Elke oplossing zal geld kosten

Volgens experten zijn de stijgende prijzen aan de Braziliaanse benzinepompen het gevolg van de globale stijging van de olieprijs, de spanningen tussen de VS en Iran, én de devaluatie van de real, de nationale munt in Brazilië. Allemaal factoren waar de Braziliaanse regering weinig vat op heeft. Waar de overheid wel kan voor kiezen, is om de brandstofprijzen te subsidiëren of om truckers toe te laten om meer aan te rekenen voor hun transportkosten. Een verhoging die uiteindelijk zal worden doorgerekend naar de consument. Welke oplossing er uiteindelijk ook uit de bus komt, ze zal geld kosten.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Video player inladen...

Meest gelezen