Brussels minister-president Vervoort: "Brussel heeft geen veiligheidsprobleem"

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) zegt in een interview met De Standaard dat Brussel géén veiligheidsprobleem heeft, en dat België zichzelf in de voet schiet door dat wel telkens te beweren. "We exporteren als het ware een negatieve reputatie die onterecht is", aldus Vervoort. "We zijn te zelfdestructief, en dat moet stoppen."

Vraag aan de gemiddelde Vlaming wat hij of zij van Brussel denkt, en het woord "onveilig" zal snel worden genoemd. Brussels minister-president Rudi Vervoort is deze week naar de Verenigde Staten getrokken om Brussel te promoten, volgens de Brussel-minister in de Franse Gemeenschapsregering Rachid Madrane (PS) hebben ook veel Amerikanen schrik van Brussel, omdat de Belgische hoofdstad onveilig zou zijn.

"Belachelijk", vindt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). "We moeten ophouden met dit telkens te herhalen. Brussel heeft geen veiligheidsprobleem. Brussel is niet gevaarlijk."

Volgens statistieken is de criminaliteit in Brussel tussen 2011 en 2016 met 26 procent gedaald. Vervoort heeft ook in het verleden al meermaals herhaald dat Brussel niet onveiliger is dan de gemiddelde grootstad in Europa.

We exporteren een negatieve reputatie die onterecht is

Rudi Vervoort (PS)

Ons land schiet zichzelf in de voet door negatief te staan tegenover de hoofdstad. Een slechte reputatie houdt immers toeristen en investeerders weg, wat jobs kost. "We exporteren als het ware een negatieve reputatie die onterecht is", aldus Vervoort. "We hebben in het verleden te vaak onszelf de das omgedaan en dat heeft ons imago geen deugd gedaan."

Gewestverkiezingen 2019: "Reynders mag staatssecretaris worden in mijn regering"

De N-VA en de MR hebben openlijk de ambitie om in 2019 de PS van de troon te stoten in het Brussels Gewest. Didier Reynders (MR) zou graag minister-president worden in Brussel. Vervoort maakt zich sterk dat hij zich geen zorgen maakt.

"Reynders neemt alleen deel aan een verkiezing die hij kan winnen, schrijf dat maar op. Hij blijft getraumatiseerd door wat er in het verleden gebeurd is. Naast de Zestien gegrepen, vervolgens de post van eurocommissaris gemist en nu niet eens burgemeester in Ukkel. Hoe denkt hij dé man van het gewest te kunnen worden als hij niet eens de man van zijn eigen MR-afdeling is?"

"Ik maak me geen zorgen. Reynders zal zeker niet de Brusselse lijst trekken - hij gaat op de federale lijst staan. Vanuit die positie het minister-presidentschap opeisen, is niet evident hoor. Wie is zo gek om zijn plaats warm te houden en de Brusselse lijst te trekken om met niks te eindigen? Daarvoor moet je een snul zijn."

Op de vraag of de PS samen met de MR zou kunnen regeren in de Brusselse gewestregering antwoordt Vervoort als volgt: "Hij mag gerust staatssecretaris worden in mijn regering." (lacht luid)

Meest gelezen