Video player inladen ...

Denemarken viert vijftigste verjaardag van kroonprins Frederik 

De Deense kroonprins Frederik is 50 geworden. Dat wordt in Denemarken negen dagen lang gevierd met diverse evenementen. Zaterdagavond was er een galabanket waarop ook het Belgische koninklijk paar aanwezig was. 

Prins Henrik, de onlangs overleden echtgenoot van de Deense koningin Margrethe en van oorsprong een Fransman, had op 26 mei 1968 allicht geen oog voor de meirevolte in zijn vaderland. Want op die dag werd hij voor het eerst vader. Zijn echtgenote, toen nog kroonprinses Margrethe, schonk het leven aan een flinke zoon, Frederik. 

Frederik is ondertussen zelf kroonprins, en zijn 50e verjaardag wordt in Denemarken negen dagen lang gevierd met diverse evenementen. 

Zaterdag verscheen hij met zijn gezin en met Koningin Margrethe op het balkon van Paleis Amalienborg in Kopenhagen. En zaterdagavond was er een galabanket in Paleis Christiansborg, waarop diverse gekroonde hoofden waren uitgenodigd. Voor ons land waren koning Filip en koningin Mathilde aanwezig. 

Kroonprins Frederik is in 2004 getrouwd met de Australische Mary Donaldson, die hij in 2000 ontmoette op de Olympische Spelen in Sydney. Het paar heeft vier kinderen: Christian (12), Isabella (11) en de tweeling Vincent (7) en Josephine (7).

Kroonprins Frederik en kroonprinses Mary. © 2018 Mikkel Berg Pedersen, Belga