Dronken museumbezoeker beschadigt wereldberoemd schilderij Ivan de Verschrikkelijke

Een bezoeker van de Tretjakovgalerij in Moskou is het wereldberoemde schilderij "Ivan de Verschrikkelijke en zijn zoon Ivan op 16 November 1581" te lijf gegaan met een metalen paaltje. Het doek uit 1885 van kunstenaar Ilja Jefimovitsj Repin was afgeschermd met veiligheidsglas. Dat versplinterde en dat veroorzaakte op drie plaatsen diepe scheuren in het doek. 

Een bezoeker van de Tretjakov-galerie in Moskou heeft een wereldberoemd doek van de kunstenaar Ilja Jefimovitsj Repin zwaar beschadigd. De man greep een van de metalen palen die de afsperring vormden voor het doek met de naam "Ivan de Verschrikkelijke en zijn zoon Ivan op 16 November 1581". Vervolgens hakte hij met het paaltje in op het schilderij. Het veiligheidsglas werd aan diggelen geslagen en het doek werd op drie plaatsen gescheurd.

Vodkafles

De man werd opgepakt. Volgens de politie had hij te diep in de vodkafles gekeken. Naar zijn motief heeft de politie het raden. Hij riskeert tot drie jaar gevangenis. Het incident deed zich vrijdagavond voor kort voor de sluiting van het museum.

"Door een gelukkig toeval werd het belangrijkste - de voorstelling van het gezicht en de handen van de tsaar en de tsarevitsj- niet beschadigd", klinkt het bij de museumdirectie.

Woede, angst en verschrikking

Het olieverfschilderij uit 1885 is een van de belangrijkste kunstwerken van de Tretjakov-galerie. Het toont tsaar Ivan de Verschrikkelijke, nadat hij zijn zoon tsarevitsj Ivan Ivanovitsj in een aanval van woede heeft gedood. De ogen van de tsaar weerspiegelen angst en verschrikking.

Ilja Jefimovitsj Repin (1844-1930) is een van de belangrijkste portretschilders van het Russische realisme. Kunstmecenas Pavel Tretjakov (1832-1898) verwierf het doek in 1885. Het museum is met zijn nalatenschap opgericht en herbergt een van de grootste collecties van Russische kunst.

De galerie deelde mee dat deskundigen het schilderij uit zijn frame hebben genomen en de glassplinters hebben verwijderd. Het zal worden gerestaureerd. Het doek werd in 1913 al eens zwaar beschadigd. Toen had een man driemaal met een mes naar het doek uitgehaald. Sinds 1927 wordt het afgeschermd met een glazen paneel.

Meest gelezen