Nicolas Maeterlinck

Gentse Vooruit schaft directiefuncties af

In Gent schaft kunstencentrum Vooruit de directeursfuncties af. De 90 medewerkers werken voortaan in wisselende teams. De nieuwe werkorganisatie moet een antwoord bieden op arbeidsgerelateerde problemen als stress en burn-out. Bij de omslag engageert de Vooruit zich ook om meer personeelsleden met een migratieachtergrond aan te trekken.

Het personeelsbestand van de Vooruit kent 16 nationaliteiten, maar de cultuurspeler geeft aan meer inspanningen te willen leveren om een divers publiek te bereiken. "Gent is niet alleen de grootste studentenstad van Vlaanderen, het is eveneens de stad waar vier op de tien inwoners alleenstaand zijn, wat hen kwetsbaar maakt voor armoede", klinkt het.

Het nieuwe seizoen is samengesteld met veel aandacht voor gender- en leeftijdsevenwicht, voor buiten-Europees werk en voor werk van artiesten met een migratie-achtergrond. De nieuwe organisatiestructuur zet verder in op decentralisatie. Bij de omslag naar een horizontale organisatiestructuur worden de 90 collega's georganiseerd binnen een coördinatieteam, multidisciplinaire productieteams en 'toekomstteams'.

Elk jaar bezoeken zowat 350.000 mensen de 600 activiteiten die Vooruit organiseert, waaronder voorstellingen, concerten, masterclasses, performances en fuiven. Daarnaast zijn er negen festivals. Die vormen de "ruggengraat" van het nieuwe seizoen en bepalen de artistieke koers die de Vooruit vaart.

Het artistiek jaar begint met 'Smeltcruise', een veertiendaagse preview van wat het nieuwe seizoen te bieden heeft. Op 22 september, autoloze zondag, worden concerten, dj-sets en andere evenementen georganiseerd op de Gentse fly-over.

Meest gelezen