Flip Franssen

Hebben verkiezingsaffiches nog nut? "Het wordt stilaan folklore"

Ze beginnen hier en daar opnieuw op te duiken in het straatbeeld: de verkiezingsaffiches. Vriendelijk lachende politici met een catchy slogan hopen u te overtuigen om op hen te stemmen. Maar heeft zo'n verkiezingsaffiche nog nut in het digitale tijdperk? "Nauwelijks", zegt politicoloog Herwig Reynaert van Universiteit Gent in "De ochtend" op Radio 1. "Er zijn andere campagnemethodes die veel effectiever zijn."

"Verkiezingsaffiches behoren stilaan tot de folklore van de lokale politiek", zegt Reynaert. Uit onderzoek blijkt volgens hem dat de impact van de affiches vrij beperkt is. 

Waarom hangen er nog steeds affiches?

De verkiezingsaffiches hebben heel wat nadelen. "Vooral voor jonge politici is het een dure investering", aldus Reynaert. "De electorale impact is beperkt, en voor het milieu zijn de kosten ook hoog."

Maar waarom hangen er dan nog affiches? "Er gaan steeds meer stemmen op om geen affiches meer te drukken, maar je hoort vaak dat politici het blijven doen omdat andere partijen het ook doen."

"Misschien als na de verkiezingen dit jaar nog maar eens blijkt dat affiches weinig uithalen, de affiches wel vanzelf verdwijnen. Net zoals de campangecaravans en de gadgets verdwenen zijn."

Hoe voer ik succesvol campagne?

Voor de politici onder u: wat te doen om een succesvolle campagne te voeren?

"Sociale media worden uiteraard steeds belangrijker", zegt Reynaert. "Maar daar bereik je vandaag nog niet iedereen mee. We zitten echt op een breukmoment in de geschiedenis: je kan al veel mensen en vooral jonge mensen online bereiken, maar een aantal mensen is niet mee. Die moet je op een andere manier bereiken."

Een andere manier die zeer effectief blijkt te zijn: huisbezoeken. "Daarmee kun je echt het verschil maken", aldus Reynaert. Een huisbezoek is uiteraard wel tijdrovender dan een affiche ophangen, maar het is de investering waard. "Het huisbezoek wordt steeds belangrijker en heeft ook impact."

Meest gelezen