© Guido Koppes - creative.belgaimage.be

Honderden reizigers moesten in Thalys overnachten in Parijs-Noord

Honderden reizigers hebben de voorbije nacht in een Thalystrein doorgebracht in het Noordstation in Parijs. Dat gebeurde nadat hun trein rechtsomkeer had moeten maken, toen hij ongeveer halfweg het traject Parijs-Brussel was. Dat heeft de spoorwegmaatschappij verklaard. De passagiers zijn uiteindelijk vanmorgen op hun bestemming geraakt.

Eerst liepen de hst-treinen (de Thalys van 20.25 uur, die van 21.55 uur en de lowcost Izy van 20.22 uur) één tot twee uur vertraging op in Parijs-Noord als gevolg van het noodweer in Frankrijk. Door het slechte weer konden de treinen niet snel rijden, aldus de spoorwegmaatschappij. De treinen konden vervolgens niet op het Belgische spoornet, omdat er na middernacht werkzaamheden waren gestart. De treinen moesten dan terugkeren naar Parijs.

De passagiers kregen de keuze uit drie alternatieven: ofwel konden de reizigers uit de regio Parijs op kosten van Thalys een taxi nemen om naar huis te gaan. Voor 130 reizigers (gezinnen met kinderen, bejaarden of zieke personen) betaalde Thalys een overnachting in een Parijs hotel. Omdat er geen hotelkamers meer vrij waren, moesten 250 andere passagiers in het Parijse Noordstation overnachten. Zij kregen van de verzekering te horen dat ze de eerste vroege trein 's ochtends mochten nemen. Voedsel, drank en dekens werden aangevoerd voor de gestrande reizigers.

Kort na 6 uur vanmorgen zijn ongeveer 350 personen ten slotte naar Brussel-Zuid kunnen vertrekken. Op Franse bodem moest de trein op de klassieke sporen rijden, omdat het hst-spoor niet bruikbaar was door het noodweer. Thalys zegt dat het alle passagiers die hinder hebben ondervonden, schadeloos zal stellen met waardebonnen voor reizen met de Thalys.

Meest gelezen