Video player inladen...

Noord-Koreaanse leider tegen zijn Zuid-Koreaanse collega: "Wil voor historische gesprekken met VS"

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un blijft bereid om de Amerikaanse president Trump te ontmoeten in Singapore op 12 juni. Die boodschap gaf Kim gisteren mee aan de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in tijdens hun onverwachte ontmoeting. President Trump heeft al tevreden gereageerd op de ontmoeting tussen de beide Korea's.

Een onverwachte topontmoeting was het gisteren, het gesprek tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en zijn Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in. In Panmunjeom, de gedemilitariseerde zone, zagen beide leiders elkaar, voor de tweede keer in enkele maanden. 

Kim en Moon gingen akkoord om elkaar "in de toekomst geregeld te ontmoeten om de dialoog vlot te maken en om wijsheid en inspanningen samen te voegen", luidt het. En die "in de toekomst" is wel heel nabij, want op 1 juni - komende vrijdag dus - zullen de twee elkaar opnieuw ontmoeten.

Kim Jong-un: "Vaste wil voor historische gesprekken met Verenigde Staten"

De Noord-Koreaanse leider bedankte de Zuid-Koreaanse president daarnaast "voor de grote inspanningen die hij heeft gemaakt voor de op 12 juni geplande top tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten". Kim uitte ook zijn "vaste wil" voor de "historische" gesprekken.

De top tussen Kim en Donald Trump stond gepland voor 12 juni in Singapore. Maar eerder deze week werd de topontmoeting door de Amerikaanse president afgeblazen. Toch houdt hij de deur nog op een kier. Dat zei hij vrijdag en herhaalde hij gisteren nog eens. Trump is alvast tevreden met de ontmoeting tussen de twee Korea's en benadrukte dat de nieuwe gespreken over een ontmoeting met Noord-Korea zeer goed verlopen. "We'll see what happens", vertelde hij.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Video player inladen...

Meest gelezen