Video player inladen...

Leiders van Zuid- en Noord-Korea hebben verrassende topontmoeting op de grens

De leiders van Noord- en Zuid-Korea hebben een verrassende topontmoeting gehouden op de grens tussen de twee landen. Dat heeft het Zuid-Koreaanse presidentschap bekendgemaakt. De ontmoeting komt er net op het moment dat er opnieuw spanningen zijn tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten.

De leiders van de twee Korea's hebben elkaar een tweede keer ontmoet - na hun eerste ontmoeting eind vorige maand. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en zijn Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in zagen elkaar zo'n twee uur in de grensplaats Panmunjon, in de gedemilitairiseerde zone tussen beide landen. 

      "De twee leiders wisselden openhartig van gedachten om de Verklaring van Panmunjon van 27 april te implementeren en om een succesvolle top tussen Noord-Korea en de VS te garanderen", zei woordvoerder van Moon Jae-in. Gezien het wederzijdse akkoord zal Moon het resultaat van de ontmoeting van vandaag, zondag om 10.00 uur plaatselijke tijd bekendmaken".

Spanning Noord-Korea en VS

In april kwamen de twee leiders overeen een reeks gemeenschappelijke doeleinden na te streven, waaronder een kernwapenvrij Koreaans schiereiland en het officieel beëindigen van de oorlog tussen beide Korea's. Technisch gezien zijn beide landen nog in staat van oorlog.

Deze ontmoeting komt er net op het moment dat de spanning tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten opnieuw oplaait. Eergisteren annuleerde de Amerikaanse president Donald Trump een top tussen de twee landen, die gepland stond op 12 juni in Singapore. Volgens Trump had een top geen zin na de vijandige verklaringen van Noord-Korea. Maar gisteren zette hij de deur toch opnieuw op een kier door te laten verstaan dat de top misschien toch kan doorgaan. 

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors
Video player inladen...

Meest gelezen