Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Mensensmokkelaars schieten 15 migranten dood in Libië

In Libië werden minstens vijftien migranten uit Eritrea, Ethiopië en Somalië gedood door mensensmokkelaars, toen de migranten probeerden te ontsnappen uit een illegale gevangenis waar ze werden vastgehouden. Tientallen anderen raakten gewond. Dat heeft de internationale hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG) gemeld.

In het noordwesten van Libië, in de buurt van Bani Walid, probeerden zo’n 100 migranten in de nacht van dinsdag op woensdag te ontsnappen uit een clandestiene gevangenis. Ze werden daarbij beschoten door de mensensmokkelaars die de gevangenis runnen.

"Verschillende teams van AZG hebben 25 gewonden behandeld in het ziekenhuis van Bani Walid, een aantal onder hen hebben ernstige schotwonden en meerdere breuken", zegt Delphine Van Durme van AZG. "Overlevenden vertellen dat minstens vijftien mensen werden gedood."

Velen hadden zichtbare littekens, elektrische brandwonden en oude, geïnfecteerde wonden

Artsen Zonder Grenzen

"De overlevenden zijn vooral tieners van Eritrea, Ethiopië en Somalië die asiel willen aanvragen in Europa", aldus AZG. De migranten vertelden dat ze werden vastgehouden door mensensmokkelaars en dat sommigen van hen al bijna drie jaar opgesloten zaten. "Velen hadden zichtbare littekens, elektrische brandwonden en oude, geïnfecteerde wonden", luidt het. 

De meerderheid van de overlevenden zijn niet-begeleide minderjarigen

Artsen Zonder Grenzen

“het folteren van migranten is een van de technieken om losgeld te eisen. Ontvoering en losgeld eisen blijft in de regio een wijdverspreid probleem. Deze situatie wordt versterkt door het Europese beleid dat er alles aan wil doen om vluchtelingen niet naar ons continent te laten komen”, zegt Van Durme.  

Onder begeleiding van de lokale veiligheidstroepen werden de migranten eerst naar een veilige plek in Bani Walid vervoerd, daarna werden  ze overgebracht naar detentiecentra in de hoofdstad Tripoli.

Deze situatie wordt versterkt door het Europese beleid dat er alles aan wil doen om vluchtelingen niet naar ons continent te laten komen

Delphine Van Durme, AZG

Foltering en uitbuiting wijdverspreid probleem

Afrikaanse migranten die Europa willen bereiken om er asiel aan te vragen reizen vaak via Libië. Veel mensen komen zo in de handen van mensensmokkelaars terecht.

Eerder kwamen er al schokkende berichten uit Libië waarbij migranten werden gefolterd en verhandeld als slaven. Volgens verschillende mensenrechtenorganisaties is foltering, uitbuiting en seksueel misbruik er een wijdverspreid probleem. De oorzaak komt onder meer door de enorme chaos waarin Libië zich momenteel bevindt. Die chaos is ontstaan na de val van Khaddafi in 2011. Eerder dit jaar riep de VN-vluchtelingenorganisatie de Europese lidstaten op tot meer solidariteit met de vluchtelingen in Libië.

Represented by ZUMA Press, Inc.

Meest gelezen