Archieffoto
AFP or licensors

Op twee dagen tijd meer dan 1.500 vluchtelingen gered op Middellandse Zee

Voor de Libische kust zijn de voorbije twee dagen minstens 1.500 migranten gered die in nood waren geraakt bij een poging om de Middellandse Zee over te steken. Dat heeft Italiaanse marine bekendgemaakt.

De reddingsoperaties werden uitgevoerd met schepen van ngo's, de Italiaanse marine en Frontex, de Europese grenswacht. Alleen al op vrijdag werden  1.050 mensen op gammele boten gered door zeven afzonderlijke operaties.

Er waren spanningen toen de Libische kustwacht tussenkwam, zeiden de Duitse ngo’s Sea-Watch en Sea-Eye. “Sommige migranten sprongen toen het water in om te voorkomen dat ze terug naar Libië werden gebracht.” Maar de Libische kustwacht bleef op een afstand. Tijdens de Ramadan zijn de middelen van de Libische kustwacht beperkt. Alle migranten konden gered worden door de twee ngo’s. 

Sommige migranten sprongen het water in om te voorkomen dat ze terug naar Libië werden gebracht

Sea-Watch

Volgens de hulporganisatie SOS Mediterranee tonen de acties aan dat de inzet van reddingsschepen voor de Libische kust noodzakelijk blijft.

Heel wat vluchtelingen proberen vanuit Libië de Middellandse Zee over te steken om in Europa te raken. Hulporganisaties schatten dat er in Libië ongeveer 700.000 migranten leven, vaak in zeer erbarmelijke omstandigheden. 

Meest gelezen