Video player inladen...

SP.A en Groen trekken met slogan "Gent is wat we delen" naar de kiezer

In Gent trekt het kartel SP.A-Groen met de slogan "Gent is wat we delen" naar de kiezer. "Gent bestaat uit veel mensen met een grote diversiteit", zegt lijsttrekker Rudy Coddens (SP.A) "Maar we hebben hetzelfde voor ogen: een sociale en duurzame stad." Het kartel schuift 9 speerpunten voorop met klemtonen op betaalbaar wonen, leefkwaliteit en verkeersveiligheid.

Zo belooft het kartel 90 miljoen euro in sociale woningbouw. "We hebben al veel geïnvesteerd, maar we moeten een tand bijsteken: meer en betere woningen. Eerder maakte ook de Gentse PVDA een prioriteit van wonen. "Voor mensen die het moeilijk hebben, is wonen inderdaad een wereld van verschil. Je kan natuurlijk ook 900 miljoen euro of zelfs een miljard beloven. Maar wij hebben een realistisch programma met een goed uitgewerkte visie", aldus Coddens.

Ook het kartel wil dat Gent een eigen openbaarvervoersnet uitbouwt. Een idee dat ook bij Open VLD in het Gentse verkiezingsprogramma is opgenomen. In de deelgemeenten moet naar analogie met het circulatieplan het verkeer worden geregeld. "We willen dat iedere Gentenaar zich gemakkelijk en veilig met de fiets of het openbaar vervoer kan verplaatsen met een bijzonder urgentieplan verkeersveiligheid", zegt Groen-kopstuk Elke Decruynaere. Groen legt ook een klemtoon op de circulaire economie, waarbij afval van het ene bedrijf grondstof wordt voor het andere.

(Lees voort onder de foto.)

Maar de Groenen leggen ook sociale klemtonen. "Een mobiliteitsplan hebben we al. Maar in ons programma staat nu ook een plan voor sociale mobiliteit. Zodat Gent een echte emancipatiemachine is, zodat elk kind en elke Gentenaar vooruit komt." Decruynaere mikt op een halvering van het spijbelen en het halveren van de werkloosheid indien het kartel deel uitmaakt van de volgende bestuursploeg.

Op het vlak van veiligheid "kiezen we niet voor soldaten op straat, maar willen we de politiediensten en straathoekwerkers versterken", zegt Coddens. "Preventief te werk gaan, maar wie niet horen wil, moet voelen."

Van de problemen die de voorbije dagen bij stadsontwikkelingsbedrijf SoGent aan het licht kwamen, is op het campagne-evenement niet veel te merken. "Alle beschuldigingen kunnen worden weerlegd", zegt Coddens. "We gaan onbeschaamd en onbevreesd uit van onze eigen kracht. We geloven er volop in dat de Gentenaar in ons programma en project gelooft."

Meest gelezen