Video player inladen...

Uitslagen bevestigen exitpolls: meerderheid van Ieren stemt voor legaliseren abortus

Ierland heeft gestemd voor het legaliseren van abortus. 66,4 procent van wie bij het referendum van gisteren zijn stem heeft uitgebracht stemde tegen het 8e amendement van de grondwet, dat het leven van de foetus en dat van de moeder als evenwaardig beschouwt. De Ierse premier Leo Varadkar heeft het over "het hoogtepunt van een stille revolutie".

De officiële resultaten van het referendum van gisteren bevestigen wat de exitpolls eerder al aangaven: 66,4 procent heeft gestemd voor het afschaffen van het 8e amendement van de Ierse grondwet, dat het leven van de foetus en  dat van de moeder als gelijkwaardig bestempelt. 33,6 procent stemde voor een behoud van de huidige situatie met een verbod op abortus, behalve als het leven van de moeder in gevaar is. De opkomst bedroeg 64,13 procent.

Wat we hebben gezien, is het hoogtepunt van een stille revolutie die de afgelopen twintig jaar in Ierland heeft plaatsgevonden

Premier Leo Varadkar van Ierland

"Het volk heeft gesproken. Ze zeggen dat we een moderne grondwet voor een modern land nodig hebben. Wat we hebben gezien, is het hoogtepunt van een stille revolutie die de afgelopen twintig jaar in Ierland heeft plaatsgevonden", zegt de Ierse premier Leo Varadkar. Een meerderheid van de Ieren heeft er volgens hem alle vetrouwen in dat vrouwen de juiste keuze maken in verband met hun eigen gezondheid.

Varadkar heeft campagne gevoerd voor abortus. Volgens de premier geeft de uitslag van het referendum zijn regering een sterker mandaat om een wetsontwerp in te dienen dat abortus legaliseert. Dat zou de volgende maanden worden ingediend in de Dáil, het Ierse Lagerhuis.

Dit gaat over vrouwen die eindelijk de plaats in de Ierse maatschappij opeisen die hen toekomt

Orla O'Connor van actiegroep "Together for Yes"

In het ja-kamp heerst grote opluchting, want de peilingen hadden voorspeld dat het een nek-aan-nek-race zou worden tussen "yes" en "no". "Dit is een geweldige dag voor vrouwen in Ierland", reageert Orla O'Connor van de actiegroep "Together for Yes". "Dit gaat over vrouwen die eindelijk de plaats in de Ierse maatschappij opeisen die hen toekomt." Nog volgens O'Connor is de uitslag het verwerpen van een Ierland dat vrouwen als tweederangsburgers behandelt.

Je kan er zoals ik van overtuigd zijn dat de beslissing van het volk verkeerd is, maar je moet dat aanvaarden

John McGuirk van actiegroep "Red het 8e"

In het nee-kamp overheerst ontgoocheling. John McGuirk van de actiegroep "Red het 8e" heeft het over een "historische tragedie", maar hij zegt dat de uitslag van het referendum moet gerespecteerd worden. "Je kan er zoals ik van overtuigd zijn dat de beslissing van het volk verkeerd is, maar je moet dat aanvaarden", aldus McGuirk.

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal

Video player inladen...

Meest gelezen