Videospeler inladen...

Vijf mensen ontsnapt uit gesloten asielcentrum in Steenokkerzeel: "Eén persoon gelinkt aan terreurnetwerk"

Uit het gesloten asielcentrum in Steenokkerzeel zijn afgelopen nacht vijf mensen kunnen ontsnappen. "Na hevige onweders en de modderstromen die daarop volgden, hadden we elektriciteitsproblemen", zegt de burgemeester van Steenokkerzeel Kurt Ryon (N-VA). "Dit had een veiligheidslek tot gevolg, waar vijf mensen gebruik van hebben gemaakt om te ontsnappen." Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) loopt tegen één van de ontsnapten een onderzoek naar linken met een terroristisch netwerk.

De ontsnapte mensen zijn drie Marokkanen, een Rus en een Algerijn, aldus Francken. "Een persoon staat bekend voor drugsfeiten en één persoon is gelinkt aan een terroristische groepering. We zijn nog voort aan het uitzoeken om wie het gaat."

Volgens Francken werd er een raam geforceerd en zijn de vijf over een hek geklommen.

De politie is op dit moment op zoek naar de vijf mensen. "Hun verdwijning werd vrij snel opgemerkt, de luchtvaartpolitie is meteen een opsporing gestart. Helaas voorlopig zonder resultaat", zegt Kurt Ryon (N-VA), burgemeester van Steenokkerzeel.

Straks gaan Francken en Ryon op plaatsbezoek. "We gaan kijken hoe dit probleem is kunnen ontstaan en wat we moeten doen om het op te lossen", aldus Ryon. Hij benadrukt wel dat het om uitzonderlijke omstandigheden gaat. "Heel Steenokkerzeel stond onder water en we hebben ook grote modderstromen gehad."

Vorige week vrijdag ontsnapten ook al drie illegalen uit het gesloten asielcentrum. Twee van hen konden de dag erop alweer opgepakt worden.

Gesloten terugkeercentrum misschien deels ontruimd

"De schade aan de caricole, het gesloten asielcentrum, is groot. We moeten zo dadelijk bekijken of de zaken nog veilig kunnen verlopen, anders moet er worden ontruimd", zegt Francken.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Francken na bezoek: "Ongelukkige samenloop van omstandigheden"

Videospeler inladen...

Meest gelezen