Copyright: www.bridgemanimages.com

"Mooiste atlas ter wereld" verkocht voor 600.000 euro

De 17e eeuwse "Atlas Maior" van de Nederlandse cartograaf Joan Blaeu heeft op een Brusselse veiling dubbel zoveel opgebracht als verwacht.

Veilinghuis Arenberg Auctions uit Brussel deelt mee dat de "Atlas Maior" voor 600.000 euro is afgehamerd. Experts hadden de waarde geschat tussen 250.000 en 350.000 euro. De koper is een privéverzamelaar.

Het is een zeldzame eerste druk, in perfecte staat, van de "Atlas Maior", gemaakt door de Nederlandse kaartentekenaar Joan Blaeu tussen 1662 en 1665. 11 delen, 3.000 bladzijden en bijna 600 kaarten, heel gedetailleerd gedrukt en stuk voor stuk met de hand ingekleurd.

De atlas is UNESCO-werelderfgoed; er zijn maar twaalf exemplaren van bekend in openbare collecties. Experts spreken van de mooiste atlas ooit gemaakt, en met de blik van nu wordt de "Atlas Maior" de Google Maps van de 17e eeuw genoemd.

Meest gelezen