Video player inladen...

Definitieve cijfers Rode Kruis: "550 interventies, 15 slachtoffers naar ziekenhuis, 1 reanimatie" 

Het Rode Kruis heeft 550 keer moeten ingrijpen tijdens de 20 kilometer door Brussel. Bij 20 slachtoffers was er sprake van oververhitting en dehydratatie. 15 mensen zijn naar het ziekenhuis afgevoerd. Zo'n 40.000 enthousiaste lopers hebben de Brusselse straten én de hitte getrotseerd. 

Het Rode Kruis heeft 550 keer hulp geboden aan deelnemers van de 20 km door Brussel. Dat is iets meer dan vorig jaar. 330 mensen werden verzorgd langs het parcours, 220 aan de aankomst. 15 mensen werden naar het ziekenhuis gebracht voor verdere verzorging. Eén deelnemer moest worden gereanimeerd. In 20 gevallen ging het om dehydratatie en oververhitting.

Het Rode Kruis stond paraat langs het parcours en aan de aankomst met 14 opvangpunten en 400 hulpverleners.

Mildere weersomstandigheden dan voorspeld

Om half 10 waren de eerste deelnemers - de atleten met een handicap - aan de 20 kilometer door Brussel vertrokken. Om 10 uur was het dan aan de eliterenners, waarna de overige duizenden lopers in verschillende golven aan hun tocht door onze hoofdstad begonnen. In totaal hebben 40.000 lopers uit 128 verschillende landen de Brusselse straten getrotseerd.

Lees verder onder de foto. 

De lopers hebben kunnen genieten van mildere weersomstandigheden dan voorspeld. De Franse marathonloper Hassan Chahdi eindigde als eerste (na 1 uur 2 min 56 sec), gevolgd dor de Franstalige Belg Arnaud Dely (1 uur 4 min 16 sec) en de Vlaming Lander Van Droogenbroeck (1 uur 5 min 5 sec).

Premier Charles Michel gaf het startschot. Minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Rudi Vervoort, Europees Commissaris Marianne Thyssen en judokampioen Toma Nikiforov waren op de afspraak. Europees voorzitter Donald Tusk, vicepremier Alexander De Croo en Franstalig Onderwijsminister Marie-Martine Schyns liepen mee. Ook slachtoffers van de terreuraanslagen in Brussel waren van de partij.

De organisatie had verschillende voorzorgsmaatregelen genomen: er waren extra drinkposten met in totaal 350.000 flesjes water voorzien. De Brusselse brandweer heeft ook voor drie watergordijnen voor de lopers gezorgd en er werd zonnebrandcrème uitgedeeld.

Lees verder onder de foto.

Enkele milieugroeperingen hekelden dat de organisatie meer dan 300.000 plastic wegwerpflesjes uitdeelde. "De producent van Spa bouwt zijn hele imago op rond milieuvriendelijkheid, maar deelt bij de marathon wel meer dan 300.000 flesjes uit die bedoeld zijn om na enkele minuten al weer weg te gooien. Dit is een schrijnend symbool voor het verkoopmodel van wegwerp, dat het hele jaar door tot zwerfvuil leidt", klonk het. 

Video player inladen...

Een paar onvoorziene gasten op het parcours...

Er waren ook onvoorziene gasten op het parcours van de 20 kilometer, zo bleek uit de tweet van minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD). Zelf heeft De Croo ook meegelopen samen met het team van de Verenigde Naties voor gendergelijkheid.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Video player inladen...

Deelnemers vertellen mooie en menselijke verhalen

Video player inladen...

Meest gelezen