Video player inladen...

Axel Daeseleire verklaart zijn liefde: "Rubens is licht en beweging"

Acteur Axel Daeseleire is gefascineerd door de magie van Rubens. Komende week barst in Antwerpen het barokjaar los.

Axel Daeseleire was kind in een huis met veel kunst. Via een vriend van zijn vader groeide zijn liefde voor oude meesters. In "De zevende dag" verklaarde Daeseleire met name Rubens zijn grote liefde. 

Peter Paul Rubens vertrok op jonge leeftijd al naar Italië, waar hij in de ban raakte van schilders als Rafaël, Titiaan, Tintoretto en Caravaggio. Hij was erg leergierig en nam deel aan discussies. "Rubens bracht als eerste de esthetiek van Italië mee naar hier", stelt Axel Daeseleire: "Licht en beweging en de grote formaten." Na zijn terugkeer kon Rubens de vraag naar grote schilderijen en altaarstukken bijna niet volgen; hij maakte kleine olieschetsen die door leerlingen in zijn atelier werden afgewerkt. "En daarna kwam de hand van de meester", verduidelijkt Daeseleire, "Rubens bracht er licht en beweging in".

Dat is de magie van Rubens: hij schenkt leven aan al die figuren

Axel Daeseleire was afgelopen week nog aan de slag achter een schildersezel op de Groenplaats van Antwerpen, om twee nieuwe Rubenswandelingen aan te prijzen. Volgend week breekt in Antwerpen het barokjaar los, met een groot aantal tentoonstellingen. In het Rubenshuis wordt de collectie aangevuld met werken die uit het buitenland komen, zoals "De marteldood van de heilige Andreas" uit Madrid. 

Het MAS haalt de vrouwelijke barokschilder Michaelina Wautier uit de vergeethoek. Het M HKA confronteert barokke met hedendaagse kunst. En er zijn nog vele andere evenementen. Op 1, 2 en 3 juni is het feestelijke  openingsweekend van het barokjaar in de Scheldestad.

Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen zei in "De zevende dag" te hopen dat veel toeristen uit binnen- en buitenland de weg zullen vinden. Volgend jaar reizen enkele werken uit het Rubenshuis trouwens naar Venetië tijdens de Biënnale, voor een tentoonstelling op het San Marcoplein. 

Meest gelezen