Bart De Wever over statiegeld: "Ik ben niet overtuigd, er zijn nog heel veel vragen"

N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever is op dit moment nog niet overtuigd van het nut van statiegeld op blikjes en plastic flessen, maar hij is principieel geen tegenstander. Dat zegt hij op de Antwerpse televisiezender ATV. "Er zijn nog heel veel praktische vragen: gaan we de PMD-zak afschaffen? Kunnen kleine winkels zich aanpassen? Zullen mensen niet elders gaan winkelen?"

Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) wil statiegeld invoeren op blikjes en plastic flessen, om zo het zwerfvuil te verminderen. Wie drank koopt in blikjes of petflessen zou 0,25 euro borg moeten betalen, die terugbetaald wordt als de consument het blikje terugbrengt naar de winkel.

Verschillende parlementsleden van meerderheidspartijen N-VA en Open VLD lieten al weten niet gewonnen te zijn voor het idee, ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft nog veel bedenkingen. Ze krijgen nu bijval van N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Niet principieel tegen, wel veel vragen

Het is voor De Wever niet duidelijk of kleine winkels zichzelf zullen kunnen aanpassen aan statiegeld. "Hebben zij bijvoorbeeld genoeg opbergruimte?"

"Vlaanderen is ook maar een klein lapje", zegt De Wever. "Iemand kan een blikje kopen in Brussel, de trein nemen naar Antwerpen en het daar dan inruilen voor statiegeld? We zien nu ook al dat veel mensen gaan winkelen in Nederland, welke impact gaat statiegeld hierop hebben? Het is allemaal niet evident."

"We moeten ook de kostprijs bekijken. Als het systeem 70 miljoen euro zou kosten, en maar 20 miljoen euro zou opleveren, dan moeten we ons daar toch vragen bij stellen."

De Wever benadrukt wel dat hij niet principieel tegen het statiegeld is. "We zien in Antwerpen ook dat het grootste deel van het afval op pleinen en in parken blikjes en flessen zijn. Als men op alle vragen een goed antwoord kan verzinnen, ben ik er niet tegen. Maar nu ben ik nog niet overtuigd."

Meest gelezen