Braziliaanse economie stilaan weer op gang, sociale onvrede groter dan ooit

Er komt opnieuw beweging in de Braziliaanse economie. Die werd lamgelegd door een nationale staking van duizenden vrachtwagenchauffeurs. De chauffeurs blokkeren al bijna een week wegen in heel Brazilië uit protest tegen de hoge brandstofprijzen. Met de hulp van het leger zijn de belangrijkste wegen intussen weer vrijgemaakt, maar een deel van de truckers wil van geen wijken weten. Het sociaal conflict met de huidige regering staat op scherp.

Lege benzinestations, lege winkelrekken, lege apothekers, het zijn maar enkele voorbeelden die illustreren hoe groot de impact is van de staking van de vrachtwagenchauffeurs in Brazilië. Door de schaarste swingen de prijzen de pan uit, is het openbaar vervoer grotendeels stilgevallen, worden vluchten geannuleerd en is de import/export zwaar getroffen omdat goederen niet op hun bestemming raken.

Leger grijpt in

Om de staking te breken, gaf president Temer het leger toestemming om in te grijpen. Volgens de minister van openbare orde Raul Jungmann is het wegennet rond São Paulo, de grootste stad van Brazilië, sinds gisteren weer zo goed als vrij. Ook rond de hoofdstad Brasilia zijn de belangrijkste wegen ontruimd, maar toch waren er gisteravond nog altijd meer dan 500 wegblokkades in heel Brazilië.  

Zware repressie

Maar president Michel Temer is vastbesloten om aan het langste eind te trekken, met alle mogelijke middelen. Aan het gerecht is er gevraagd om aanhoudingsbevelen uit te vaardigen tegen de zaakvoeders van transportbedrijven die betrokken zijn bij de wegblokkades. Zij worden beschuldigd van een "lock-out", wat illegaal is in Brazilië. President Temer heeft per decreet ook opdracht gegeven om beslag te leggen op vrachtwagens en goederen, "die noodzakelijk zijn volgens de autoriteiten".

Die repressie is olie op het vuur voor de tegenstanders van de huidige president. In linkse kringen kan de staking dan ook op veel bijval rekenen. Zo gingen duizenden sympathisanten al de straat op in São Paulo om de truckers te steunen.

De centrumrechtse Michel Temer is hier kop van Jut. Die greep twee jaar geleden de macht in Brazilië, nadat de linkse president Dilma Rousseff aan de kant was geschoven door het parlement. Volgens veel experten was haar afzetting een staatsgreep. Sindsdien gaat het van kwaad naar erger met de sociale vrede in Brazilië. Vorige maand nog was het land in de greep van de eerste nationale staking in twintig jaar, uit protest tegen een grote pensioenhervorming. Uit onvrede met de hoge brandstofprijzen, dreigen nu ook de werknemers van de staatsoliemaatschappij Petrobras om het werk neer te leggen. De populariteit van Temer is weggezakt tot een historisch dieptepunt van amper één procent.   

Meest gelezen