Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd op de stranden van de Costa Brava

Symbolische acties van separatistische groeperingen leiden al voor het tweede weekend op rij tot spanningen op verschillende Catalaanse stranden. De gele kruisen waarmee de separatisten de vrijlating eisen van hun politieke gevangenen, doen stof en vooral zand opwaaien aan de kust van Catalonië.  

Deze voormiddag had het strand van Mataró prijs, iets ten noorden van Barcelona. Actievoerders van het separatistische CDR (Comité de Defensa de la República), het "Comité ter verdediging van de Republiek", plaatsten dit keer geen houten kruisen, ze bedekten het strand met gele sjaals en handdoeken, in de vorm van kruisen. 

Toen een strandganger de doeken probeerde weg te halen, kwam er getrek en geduw van. Zelfs de Mossos d'Esquadra, de Catalaanse politie, werd erbij gehaald om een escalatie te voorkomen.

Ook vorig weekend waren er verschillende incidenten op Catalaanse stranden. De gele houten kruisen van de separatisten vielen bij veel badgasten niet in de smaak. Er kwamen niet alleen woordenwisselingen van, maar ook duw- en trekpartijen, waarbij zelfs enkele gewonden vielen.

Dat was het geval in Canet de Mar, toen een dertigtal mensen gemaskerd met bivakmutsen de kruisen uit het zand trok.

Dit is geen kerkhof. Hoe durven jullie deze mooie dag te verpesten met kruisen van doden?

Ook op het strand van Llafranc liepen de emoties hoog op toen een Catalaanse vrouw de gele kruisen begon weg te halen en dat ook zelf filmde en becommentarieerde: "Dit is geen kerkhof,  hoe durven jullie een prachtige dag op het strand verpesten met kruisen voor de doden", zei de vrouw. "De politiek is één zaak, een andere zaak is dat jullie deze toeristische plek omtoveren in een kerkhof." 

Meest gelezen