Video player inladen...

Conte weigert premier te worden, nieuwe politieke crisis dreigt in Italië

In Italië geeft Giuseppe Conte zijn poging op om een nieuwe regering te vormen. Dat heeft hij vanavond bekendgemaakt na een onderhoud met president Sergio Mattarella. Conte zou een regering gaan leiden van de populistische Vijfsterrenbeweging en de extreemrechtse Lega. De respectievelijke leiders van die partijen reageren furieus.

Eerder was bekendgeraakt dat president Mattarella bezwaren had tegen de kandidatuur van de eurosceptische Paolo Savona als minister van Economie.

Ik wil dat deze institutionele crisis naar het parlement gaat, dat de president moet berechten

Luigi Di Maio (Vijfsterrenbeweging)

Luigi Di Maio, de leider van de Vijfsterrenbeweging noemt de afwijzing van Savona onaanvaardbaar. "Er is in Italië een groot probleem dat democratie heet", aldus Di Maio. "In dit land kan je een veroordeelde misdadiger zijn, een veroordeelde voor belastingfraude, je kan (minister van Buitenlandse Zaken Angelino) Alfano zijn, je kan misdrijven tegen het openbaar ambt hebben gepleegd, er kan een onderzoek tegen je lopen wegens corruptie en je kan minister zijn. Maar als je kritiek op Europa heb geuit, kan je geen minister van Economische Zaken zijn."

Later vanavond deed Di Maio er nog een schep bovenop tijdens een interviews met tv-zender RAI en zei hij dat hij de president wil laten afzetten. "Ik wil dat deze institutionele crisis naar het parlement gaat, dat de president moet berechten", aldus Di Maio. Hij verwijst naar een grondwetsartikel dat bepaalt dat de president kan worden afgezet wegens hoogverraad of het overtreden van  de grondwet. Een gewone parlementaire meerderheid zou dan volstaan om het staatshoofd af te zetten.

In een verklaring vanavond zegt Mattarella dat niemand kan zeggen  dat hij de vorming van een nieuwe regering tegenhoudt, maar dat hij de keuze van Savona geen goede zaak vindt, gezien diens eerdere uitlatingen dat Italië uit de euro moet stappen. "Ik moet het spaargeld van de Italianen beschermen", aldus Mattarella, die wijst op de heersende onrust op de financiële markt. Het lidmaatschap van de euro noemt hij "fundamenteel voor Italië".

Lees verder onder de foto.

AFP or licensors

Hoe het nu verder moet, blijft onduidelijk. Mattarella heeft nog niet beslist om de parlementsverkiezingen te laten overdoen. Hij heeft voor morgen wel Carlo Cotarelli bij zich ontboden, een 64-jarige economist die zijn sporen bij het Internationaal Muntfonds (IMF) heeft verdiend.

Ontslagnemend premier Paolo Gentilone spreekt alvast zijn steun uit voor de president. "We moeten ons grootse land redden", twittert hij.

Lees verder onder de tweet.

Als het van Lega-leider Matteo Salvini afhangt, moeten er nieuwe verkiezingen komen. "Wij hebben wekenlang dag en nacht gewerkt om een regering te vormen die de belangen van de Italiaanse burgers verdedigt", twittert hij. "Maar iemand heeft (onder druk van wie? ) ons nee gezegd".

De Lega-leider alludeert op druk vanuit het buitenland. De Italianen mogen niet langer "slaven" zijn, Italië is geen kolonie, aldus Salvini. "Wij zijn niet de slaven van de Duitsers of Fransen (...) Op dit punt, met de oprechtheid, de coherentie en moed zoals altijd, moet u (het Italiaanse volk, nvdr.) opnieuw het woord krijgen."

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal

Video player inladen...

Meest gelezen