President Abbas 21 mei 2018, ziekenhuis Ramallah
Represented by ZUMA Press, Inc.

"Palestijnse president Abbas mag ziekenhuis toch niet verlaten"

"De Palestijnse president Abbas mag het ziekenhuis dan toch niet verlaten", eerder op de dag had zijn arts aangekondigd dat het wel kon. Zijn ontslag uit het ziekenhuis wordt nu met een dag uitgesteld. Het abrupte uitstel voedt de speculaties over de kwakkele gezondheidstoestand van de president.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas mag het ziekenhuis dan toch niet verlaten, waarom zijn ontslag met een dag wordt uitgesteld, heeft de arts niet vermeld. 

 De 83-jarige Palestijnse leider werd vorige week zondag met koorts opgenomen in het ziekenhuis, dat gebeurde slechts enkele dagen nadat hij een ooroperatie had ondergaan. Een Palestijnse functionaris zei dat Abbas een longontsteking had, aan een beademingstoestel hing en intraveneus antibiotica kreeg. 

"Abbas werd een paar dagen langer in het ziekenhuis gehouden om een terugval te voorkomen die veroorzaakt zou kunnen worden door een infectie", dat zei zijn dokter Yasser Abu Safiyeh eerder vandaag. 

Kwakkelende gezondheid

De Palestijnse leider is een kettingroker en lijdt aan overgewicht. Abbas sukkelt ook al een hele tijd met zijn gezondheid. Zo werd hij eerder opgenomen met hartproblemen, en overwon hij zo’n tien jaar geleden prostaatkanker. Twee jaar geleden onderging hij een spoedoperatie aan zijn hart en vertoonde hij verschijnselen van uitputting.

Wat na Abbas?

In 2005 werd Abbas verkozen voor een termijn van vier jaar als opvolger van Yasser Arafat. De termijn is verstreken, maar hij blijft tot op vandaag aan als president. Sinds de staatsgreep van Hamas in Gaza in 2007 zijn er geen Palestijnse parlementsverkiezingen meer gehouden.

Abbas heeft geen opvolger. Binnen zijn Fatah–partij is er onenigheid over wie hem zou moeten opvolgen. De kwakkelende gezondheid van de 83-jarige leider roept dan ook heel wat vragen op. En het doet de angst opleven over een mogelijke chaotische of zelfs bloedige strijd voor zijn opvolging.

President Abbas 21 mei 2018, ziekenhuis Ramallah
Represented by ZUMA Press, Inc.

Meest gelezen