Videospeler inladen...

Theo Francken: "Ouders van Mawda hebben regularisatie-aanvraag ingediend"

De ouders van de tweejarige Mawda hebben enkele dagen geleden een regularisatie-aanvraag ingediend. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gezegd in "De zevende dag". Premier Charles Michel (MR) heeft beslist dat de regering de knoop zal moeten doorhakken.

In "De zevende dag" heeft staatssecretaris Francken teruggeblikt op het dossier-Mawda. Twee weken geleden kwam het tweejarige meisje van Iraaks-Koerdische afkomst om het leven toen ze bij een politieachtervolging geraakt werd door een politiekogel. 

De ouders van het meisje hebben nu een regularisatie-aanvraag ingediend. "Ze hebben dat vrijdag bij mij gedaan", laat Francken weten. "Ze vragen in België permanent verblijfsrecht om humanitaire redenen. Daar moet je 350 euro per volwassene voor vragen. Ze vragen dat ik dat zou kwijtschelden. Er zijn duizenden asielaanvragen per jaar, ik heb dat nog nooit gedaan. Over die twee zaken moet ik deze week beslissen. Ze vragen op basis van de tragedie om uitzonderlijke omstandigheden." Hij benadrukt wel nog eens dat de ouders niet teruggestuurd zullen worden tijdens het onderzoek. "Eigenlijk zou ik ze moeten terugsturen naar Duitsland. Ik vind het een moeilijke beslissing." 

Maar de beslissing zal Francken niet alleen nemen. "U kan begrijpen dat de regering zich wil uitspreken in dit dossier. In dit geval heeft de premier gevraagd dat ik een beslissing neem na consultatie." Een beslissing zal in de komende weken vallen. 

"Ik blijf achter de uitspraak van De Wever staan"

Ook op de heisa die er volgde na de uitspraak van N-VA-voorzitter Bart De Wever (dat "de ouders niet enkel slachtoffer zijn, maar ook moeten kijken naar hun verantwoordelijkheid") kwam Francken nog eens terug: "Ik heb geen probleem met de communicatie. Ik deel de mening, er is een verantwoordelijkheid van de ouders. In elk verhaal. Maar nog eens: dit blijft een tragisch, dramatisch verhaal."

De Wever: "Reacties tonen aan hoe verziekt dit debat is"

Ook Bart De Wever zelf kwam vandaag nog even terug op zijn uitspraken over Mawda. Op de Antwerpse regionale televisiezender ATV werd aan De Wever gevraagd hoe hij terugkijkt op de heisa van afgelopen dagen.

"Als ik morgen in mijn auto stap, ik ontwijk een politiecontrole en ik voer enorm gevaarlijke manoevres uit op de snelweg. Dan zult u toch zeggen dat ik zelf mee verantwoordelijk ben als er dan iets gebeurt? Dit is gewoon een evidentie. Het feit dat er zo'n tumult ontstaat wanneer iemand evidenties benoemt, bewijst dat dit debat totaal verziekt is."

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal

Videospeler inladen...

Meest gelezen