Video player inladen ...

Kris Peeters: "Tijdelijke verblijfsvergunning van 1 jaar voor ouders Mawda"

Als het van vicepremier Kris Peeters (CD&V) afhangt, moet een tijdelijke verblijfsvergunning van 1 jaar voor de ouders van Mawda mogelijk zijn. De Iraaks-Koerdische peuter kwam vorige week om het leven door een politiekogel, toen de politie het busje achtervolgde dat het gezin samen met enkele andere transmigranten naar Groot-Brittannië moest brengen.

Vanmorgen zei staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) dat de ouders een regularisatieaanvraag hebben ingediend op basis van wat hen vorig weekend is overkomen. Premier Charles Michel (MR) heeft al duidelijk gemaakt dat een beslissing hierover door de hele regering zal worden genomen, en niet door de staatssecretaris voor Asiel en Migratie alleen.

"Ik denk het onderzoek eerst volledig moet worden uitgeklaard en dat er een balans moet worden gevonden tussen begrip voor de ouders, die met een tragisch ongeval zijn geconfronteerd, en het kennen van de ware toedracht", zegt Peeters aan VRT NWS.

"Een tijdelijke verblijfsvergunning van 1 jaar om humanitaire redenen lijkt mij een evenwicht te zijn waarin iedereen zich hopelijk kan terugvinden." Over een eventuele definitieve verblijfsvergunning wil Peeters zich nu niet uitspreken. "Dat is zeker niet uitgesloten, maar nu is dat voorbarig."

Video player inladen ...