Live dissectie van de hersenen op wetenschapsfestival "Sound of Science"

Een zeldzame kans om een live dissectie bij te wonen van mensen- en dierenhersenen: die krijgt u op het festival "Sound of Science" in Edegem, compleet met muziek en foodtrucks.

Katharina D’Herde, hoogleraar aan de Universiteit Gent, dissecteert gebalsemde hersenen van een mens. Dat doet ze voor een groot publiek, vertelt ze in "De ochtend" op Radio 1. Tegelijk snijdt haar diergeneeskundecollega Bart Vande Vyvere in dierlijke breinen. Op die manier is vergelijken gemakkelijk. "Denk aan de zones die de reukzin reguleren, die zijn bij een hond of een varken veel meer ontwikkeld dan bij de mens", zegt D'Herde. 

Er zijn nog geen mensen flauwgevallen

Camera’s filmen het gebeuren van dichtbij en het publiek kan alles op een groot scherm volgen. "Mensen die flauwvallen hebben we nog niet meegemaakt", lacht Katharina D'Herde, "wie er echt niet tegen kan, die komt niet kijken, natuurlijk".  Blijkbaar boeit het de toeschouwers wel, want meestal komen die na afloop dichterbij.

Hoe dan ook is hersenonderzoek razend boeiend en in volle ontwikkeling. Dat aan geïnteresseerden ook laten zien, vindt de onderzoekster D'Herde zinvol: "Het wetenschapsfestival is een bijzonder goed initiatief om wetenschap op een leuke manier tot bij het grote publiek te brengen." Nog over hersenen praat Christine Van Broeckhoven, expert Alzheimer en dementie.

In Edegem is ook Lieven Scheire van de partij met zijn "DNA-show", allerlei boeiende vorsers praten over hun thema's in "Het wetenschappelijk salon", Petra De Sutter heeft het over "De maakbare baby". U kunt onder meer door het zonnestelsel reizen met Werner Hamelinck van Volkssterrenwacht Urania en nerds maken muziek met computercode. Over genen, internet, drones, plantwetenschap: het uitgebreide programma van "Sound of Science" in Hof ter Linden in Edegem vindt u hier.

Meest gelezen