Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Poetin en Abe sporen aan tot terughoudendheid in het Koreaans conflict

Rusland en Japan hebben opgeroepen tot terughoudendheid in het conflict tussen Noord- en Zuid-Korea. Het mag niet tot een nieuwe confrontatie komen, zei de Russische president Vladimir Poetin zaterdag tijdens een ontmoeting met de Japanse premier Shinzo Abe in Moskou. In de regio moet een sfeer van vrede worden gehandhaafd, verklaarde Poetin. Rusland onderhoudt goede diplomatieke contacten met Noord-Korea. Japan voelt zich door het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma bedreigd.

Abe spoort Noord-Korea aan tot een volledige en verifieerbare denuclearisering. "Rusland en Japan zullen nauwe contacten onderhouden, opdat Noord-Korea de goede richting opgaat", zei de Japanse premier.

Poetin en Abe bespraken ook mogelijke stappen om het geschil over de zuidelijke Koerileneilanden bij te leggen. Rusland had de eilandengroep in de Stille Oceaan tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet. Japan eist dat de archipel wordt teruggegeven. De ruzie is de reden waarom Moskou en Tokio sinds de Tweede Wereldoorlog nog steeds geen vredesverdrag hebben ondertekend.

Meest gelezen