Videospeler inladen...

Recordbedrag ingezameld voor "Iedereen tegen kanker": enkele emotionele fragmenten op een rij

Tijdens de slotshow van de campagne "Iedereen tegen kanker" van Eén en Kom Op Tegen Kanker is 3.604.335 euro ingezameld voor kankeronderzoek. "Bedankt Vlaanderen", zei presentator Peter Van de Veire. Vorig jaar bracht de geldinzamelactie 3.352.253 euro op. 

"Iedereen tegen Kanker" werd vanavond afgesloten met een uitzending op Eén. Het werd een avond vol getuigenissen en muziek, allemaal met de bedoeling geld bijeen te krijgen voor onderzoek naar kanker en om het leven van patiënten en hun familie draaglijker te maken. 

De Vlaamse regering deed ook een flinke duit in het zakje. Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) overhandigde een cheque van 276.430 euro, zijn collega van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) had een cheque van 1 miljoen euro meegebracht.

Emotionele getuigenissen en hoop

Tijdens de slotshow kwamen heel wat emotionele getuigenissen aan bod, van en over ex-kankerpatiënten, kankerpatiënten en nabestaanden. Maar evengoed bemoedigende woorden vol hoop. We zetten enkele fragmenten van de slotshow op een rijtje:

Elke dag een weenmomentje

TV-presentator Dieter Coppens brengt patiënten naar hun behandeling met zijn zogenoemde "straalwagen".  Els, Hedwig, Katrien en Marc praten vrij én moedig over chemo, het moment dat hun haar begon uit te vallen, de psychologisch zware kant van kanker en hoe hun familie met de ziekte omgaat. "Chemo is een storm in mijn lichaam", klinkt het.  Maar ook: "Elke dag is er een weenmomentje." 

Ze magen weten dat we toch nog heel gelukkig zijn met ons viertjes 

Wie iemand heeft verloren, wil aan hem of haar nog zovéél vertellen. "Mama mag weten dat we toch nog heel gelukkig zijn met ons viertjes. En dat hebben we aan haar te danken." Nabestaanden verklappen wat ze nog kwijt willen en hoe ze naar hun overleden dierbare opkijken. 

We missen je. En ik hoop dat het daarboven beter is.

De Nederlandse zanger Gers Pardoel verloor zijn moeder na slechts negen maanden aan kanker.  Hij brengt een ontroerend eerbetoon aan haar. 

Laat je prostaat screenen, mannen!

Videospeler inladen...

Actrice Marleen Merckx zamelde in heel Vlaanderen rosse muntjes in via de intussen bekende "rospot". Dat deed ze dit jaar opnieuw en ze dacht daarbij vooral aan haar goede vriend en collega Marc Van Eeghem die in december stierf na een jarenlang gevecht tegen prostaatkanker.  Merckx maakte van de gelegenheid ook gebruik voor deze belangrijke oproep: "Laat je preventief onderzoeken, mannen!  Dat is niet meer zoals vroeger op z'n hondjes bij de dokter. Dat is een simpel bloedonderzoek." 

Meest gelezen