Ter dood veroordeelde Soedanese vrouw gaat in beroep

De Soedanese Noura Hussein die begin deze maand ter dood veroordeeld werd gaat in beroep. De 19-jarige vrouw werd tegen haar zin uitgehuwelijkt. Toen de man haar probeerde te verkrachten heeft ze hem vermoord. De zaak lokt internationale verontwaardiging uit en activisten wereldwijd strijden voor haar vrijlating onder de noemer #justiceforNoura. 

In Soedan heeft het juridische team dat Noura Hussein vertegenwoordigt beroep aangetekend tegen de doodstraf die eerder deze maand werd uitgesproken. Er zijn ook nieuwe details bekend geraakt over de strijd tussen Hussein en haar echtgenoot tijdens die fatale dag.

Volgens haar advocaten is het huwelijk van Hussein ongeldig. “Omdat ze onder de 18 was, had ze destijds moeten trouwen voor een rechter.” Ook het medisch onderzoek is ondertussen bekend geraakt, daarin staat dat Hussein snijwonden had aan haar handen, bijtwonden in haar schouder en dat het bed het tijdens hun strijd begaf.

De tiener werd tijdens haar aanhouding ondervraagd zonder aanwezigheid van haar advocaat, dat vertellen gerechtelijke Soedanese bronnen aan CNN. De tiener beweert ook dat ze tijdens de eerste ondervraging werd bedreigd. 

Uitgehuwelijkt op 16

Als zestienjarige werd Hussein tegen haar zin uitgehuwelijkt aan haar neef. Ze weigerde, kon vluchten en leefde drie jaar bij haar tante. Tot ze door haar vader naar haar eigen huwelijk werd gelokt. Er werd haar gezegd dat het huwelijk geannuleerd was, maar eens terug thuis zag ze dat de voorbereidingen toch aan de gang waren. Er was geen weg terug en ze trouwde in april 2017.

Na het huwelijk wou Hussein geen seks hebben met haar man. Zes dagen na het huwelijk zegt Hussein dat ze toch door haar man werd verkacht terwijl zijn broer en twee neven haar in bedwang hielden. De dag erna wou hij haar opnieuw verkrachten, waarop ze hem neerstak. Ze ging naar haar ouders voor hulp, maar die gaven haar aan bij de politie. De tiener werd eerder deze maand ter dood veroordeeld door de Soedanese rechtbank.

#JusticeforNoura

Het verhaal van Hussein brengt de kwestie over gedwongen huwelijk en echtelijke verkrachting in Soedan opnieuw in de aandacht. In het land zijn kindhuwelijken en echtelijke verkrachting legaal.

Verschillende mensenrechtenorganisaties vragen aandacht voor deze problematiek en het lot van Hussein. Op sociale media strijden activisten met de hashtag #justiceforNoura voor haar vrijlating.

"Noura en de vrouwen van Soedan zijn al te vaak als een object behandeld, waarbij ze worden verhandeld alsof ze iemands eigendom zijn. Hier, vandaag, zeggen we: Genoeg!

Activisten #justiceforNoura

Toen haar advocaten beroep aantekenden vroegen de activisten opnieuw internationale aandacht voor de zaak: "Noura en de vrouwen en meisjes van Soedan zijn al te vaak als een object behandeld, waarbij ze worden verhandeld en weggegeven alsof ze iemands eigendom zijn, alsof ze geen rechten hebben", zeiden activisten van de Justice of Noura campagne. "Hier, vandaag, verenigd in één stem, zeggen we: genoeg!"

Ook heel wat Arabische vrouwenrechtenactivisten steunen Hussein en noemen de veroordeling onrechtvaardig. Bovendien vragen verschillende bekende personen zoals Naomi Campbell, Emma Watson en de voormalige Australische premier Julia Gillard aandacht voor deze zaak.

Het valt af te wachten of de internationale aandacht voor de zaak uiteindelijk een positief effect zal hebben voor Noura Hussein. 

Meest gelezen