Video player inladen...

Tibetaanse fresco's in een boek van 10.000 euro

De Amerikaanse fotograaf Thomas Laird bundelt bedreigde muurschilderingen in een luxueus boek van 10.000 euro. Met de goedkeuring van de Dalai Lama.

“Murals of Tibet” is een project waar Thomas Laird tien jaar aan heeft gewerkt. Hij fotografeerde eeuwenoude boeddhistische muurschilderijen in Tibetaanse kloosters en tempels en weefde de beelden in elkaar. Vaak zijn de muurschilderingen niet goed te zien, hoog in duistere ruimten. Ze zijn dan wel Werelderfgoed, maar ze verkruimelen. Door moderne fotografische technieken zijn sommige  fresco’s nu voor het eerst in één oogopslag te bekijken. Er staan religieuze scenes op, goden en ook instructies.  

Dit is geen boek. Dit is een archief voor de komende generaties.

Thomas Laird

Thomas Laird, zelf een boeddhist, heeft zijn beelden gebundeld in een bijzonder boek dat op niet meer dan 998 exemplaren is gedrukt. Het telt 500 bladzijden in vier kleuren en goud en het weegt 23 kilo. Kostprijs: 10.000 euro, maar voor die prijs is het wel gesigneerd en gezegend door de Dalai Lama. En er hoort een lezenaar bij. "Murals of Tibet" is uitgegeven bij Taschen. Het werd voorgesteld in het Rietbergmuseum in Zürich.

Meest gelezen