Drie Palestijnen in Gazastrook gedood door Israëlisch tankgeschut

Bij een aanval van het Israëlisch leger in het zuiden van de Gazastrook zijn minstens drie Palestijnen gedood en zijn verschillende anderen gewond geraakt. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid in Gaza werd een militaire uitkijkpost in de omgeving van Khan Younis onder vuur genomen door een Israëlische tank. Het ging om een reactie op de explosie van een door Palestijnen geplaatste bom aan de grens. Daarbij raakte niemand gewond.

De Israëlische luchtmacht had zaterdagnacht al stellingen van Hamas in het zuiden van de Palestijnse enclave aan de Middellandse Zee bestookt. Volgens een militair woordvoerder werd daarmee gereageerd op pogingen van Palestijnen om Israëlisch grondgebied te infiltreren. Vier mannen hadden de grensomheining doorgesneden en volgens het leger geprobeerd de militaire infrastructuur te beschadigen. 

Sinds 30 maart zijn minstens 113 Palestijnen bij confrontaties met Israëlische soldaten aan de grens tussen Israël en de Gazastrook gedood. Duizenden anderen raakten gewond.

Het Israëlische leger had gisteren al meegedeeld dat een 20-jarige soldaat aan zijn verwondingen is bezweken. Die had hij bij een razzia op de Westelijke Jordaannoever opgelopen. De militair van de "special forces" was bij een operatie in een vluchtelingenkamp bij Ramallah door een "zwaar voorwerp" getroffen. Volgens de media ging het om een marmeren plaat, die een Palestijn vanop de derde verdieping van een gebouw naar beneden had gesmeten.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu drukte zijn medeleven uit over de dood van de soldaat. Het leger is op zoek naar de dader.

Meest gelezen